Άρθρον 2 Κυπριακού Συντάγματος:
«Την ελληνικήν κοινότητα αποτελούσιν άπαντες οι πολίτες της Δημοκρατίας, οίτινες είναι ελληνικής καταγωγής και έχουσιν ως μητρικήν γλώσσαν την ελληνικήν ή μετέχουσιν των ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων ή ανήκουσιν στην Ελληνικήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν».
Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν υφίστανται οι όροι «ελληνοκύπριος» και «τουρκοκύπριος». Το Σύνταγμα με σαφήνεια αναφέρεται σε κοινότητες Ελλήνων και Τούρκων, σε Έλληνες και Τούρκους.
Εν αρχή ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Έλληνας εκ Κύπρου και ως Επίτροπος, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο έδωσαν από κοινού μάχες για την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνισμό.
Και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι, η επιλογή του Πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Χρήστου Στυλιανίδη, εκτός από υπερβατική ως προς το πολιτικό της σκέλος, είναι πράξη υψηλού συμβολισμού ως προς το εθνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε με γνώμονα της επάρκεια και τη γνώση και παράλληλα την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού.
Σε ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο, ο Χρήστος Στυλιανίδης εκφράζει την ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά, ενώ σε εθνικό επίπεδο η επιλογή συνιστά το πλαίσιο στο οποίο ο Πρωθυπουργός επιχειρεί τον επανασχεδιασμό της οικουμενικότητας του εθνικού αφηγήματος. Κι αυτό όχι μόνο γιατί ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Αυτό είναι δεδομένο κρίνοντας από την πενταετή πορεία του Έλληνα- Κύπριου τέως Επιτρόπου. Αλλά γιατί ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη ώρα προκειμένου η Ελλάδα να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα κατανόησης στο εξωτερικό και στο εσωτερικό των αλλαγών που επέρχονται με την κλιματική κρίση.
Πέραν αυτού η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι απλά σωστή στη βάση όσων προαναφέρθηκαν σε πολιτικό, ιδεολογικό και εθνικό επίπεδο, αλλά αποδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός όταν χρειάζεται έχει την τόλμη με τις αποφάσεις του να ανατρέπει τα στερεότυπα και να αμφισβητεί παρωχημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν είναι «ξένος», ούτε βέβαια είναι λιγότερο Έλληνας και πατριώτης γιατί δεν έχει την υπηκοότητα. Και ορθά ο Πρωθυπουργός μέσω του Έλληνα- Κύπριου τέως επιτρόπου έδωσε τη δική του απάντηση με την υπουργοποίησή του.
Απάντηση προοδευτική, μεταρρυθμιστική και πάνω απ’ όλα υπερήφανα εθνική. Όταν ορισμένοι εμφανίζονται πατριώτες στα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το δηλώνει στην πράξη. Και βέβαια μια τόσο «μεγάλη» πράξη, αυτή την ώρα και με αυτές τις συνθήκες, «αδικεί» τη σύγκριση με αντίστοιχες υπουργοποιήσεις Κυπρίων στο παρελθόν.