Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε ανοιχτά  τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 08/10/2022  στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή «τρομοκρατική». Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό και με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει συγκαλέσει τη Δευτέρα εντείνει την ανησυχία για ενδεχόμενη σκληρή απάντηση που ουδείς γνωρίζει που θα φτάσει

Ήδη το CNN σε ανάλυσή του σημειώνει ότι «ο Πούτιν είναι πιθανό να εκλάβει την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας ως προσωπική προσβολή και να απαντήσει σκληρά» προσθέτοντας πως «η φυσική βλάβη μπορεί να αποκατασταθεί -η Ρωσία έστειλε αμέσως μια μεγάλη ομάδα έκτακτης ανάγκης στο σημείο- αλλά η ζημιά στο κύρος της Ρωσίας και, το πιο σημαντικό, στην εικόνα του Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να επιδιορθωθεί».

Με αναφορές στις θέσεις του αναφορικά με την Ουκρανία, όπως για παράδειγμα η ομιλία της 21ης Φεβρουαρίου προς τον ρωσικό λαό το CNN τονίζει ακόμη ότι έχει στρεβλή άποψη  για την ιστορία αφού υποστηρίζει πως «η Ουκρανία δεν είναι πραγματικά μια ανεξάρτητη χώρα: “Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς”, υποστήριξε. “Είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού και πνευματικού χώρου”».

Τονίζοντας πως ο ίδιος συγκρίνεται με τον Μέγα Πέτρο επισημαίνει πως «Ο Πούτιν τώρα, προφανώς, πιστεύει ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι η ιστορική του μοίρα. Πιθανότατα βλέπει την τρομακτική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας όχι μόνο ως επίθεση στη ρωσική πατρίδα, αλλά και ως προσωπική προσβολή»

Και καταλήγει το CNN τονίζοντας πως «μια μέρα μετά την επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολυκατοικίες πολιτών στην Ουκρανία. Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Πούτιν ζητούν περισσότερα χτυπήματα στην υποδομή της Ουκρανίας. Οι δυτικοί ηγέτες προειδοποιούν ότι ένας ολοένα και πιο απογοητευμένος Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να απαντήσει ασύμμετρα, χτυπώντας απροσδόκητους στόχους»

Τρομοκρατική ενέργεια λέει ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν σε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής ο οποίος του παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας που διενεργήθηκε για την έκρηξη και την πυρκαγιά στη γέφυρα, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική πράξη που στόχευε στην καταστροφή μιας πολιτικής υποδομής κρίσιμης σημασίας» ανέφερε, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Κρεμλίνου στο Telegram.

«Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ο στόχος ήταν να καταστραφεί μια μεγάλη πολιτική υποδομή, πολύ σημαντική για τη Ρωσία» είπε ο Μπαστρίκιν σε αυτή τη συνάντηση.

Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.