Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε «πολιτικούς στόχους» και ότι η αεράμυνα της πρωτεύουσας θα ενισχυθεί.

«Οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχων του ΝΑΤΟ ότι το καθεστώς του Κιέβου δεν θα πραγματοποιήσει επιδρομές εντός του ρωσικού εδάφους αποδεικνύονται πλήρως υποκριτικές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Η Μόσχα απειλεί με σκληρότερα μέτρα


«Η Ρωσία επιφυλάσσεται να λάβει τα σκληρότερα δυνατά μέτρα σε απάντηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιεί το καθεστώς του Κιέβου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε οκτώ drone. Η επίθεση με drone στη Μόσχα σήμερα αποτελεί «απάντηση» του Κιέβου στα πρόσφατα ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Πεσκόφ.

Απάντηση του Κιέβου «βλέπει» το Κρεμλίνο


«Είναι ξεκάθαρο ότι μιλάμε για απάντηση από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου στα πολύ αποτελεσματικά μας χτυπήματα εναντίον ενός εκ των κέντρων διοίκησής του», δήλωσε ο Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας ότι το «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας (πάνω από τη Μόσχα) λειτούργησε καλά».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «απειλή» για τους κατοίκους της Μόσχας. «Δεν υπάρχουν θάνατοι και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απειλή για τους κατοίκους της Μόσχας και της περιοχής (της)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: «Τρομοκρατική» η επίθεση


Η Μόσχα και η περιφέρειά της έγιναν στόχοι σήμερα τα ξημερώματα μιας σπάνιας επίθεσης με drone που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια της ρωσικής πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κατηγορεί την Ουκρανία για «τρομοκρατική επίθεση».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας Αντρέι Βορομπιόφ επεσήμανε ότι πολλά drone καταρρίφθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα.

«Σήμερα το πρωί οι κάτοικοι κάποιων περιοχών στην περιφέρεια της Μόσχας μπορούσαν να ακούσουν τον ήχο εκρήξεων, ήταν το σύστημά μας αντιαεροπορικής άμυνας», σημείωσε επίσης στο Telegram.

«Πολλά drone καταρρίφθηκαν την ώρα που πλησίαζαν τη Μόσχα», εξήγησε ο Βορομπιόφ, καλώντας τους κατοίκους «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» και διαβεβαιώνοντάς τους ότι «όλες οι υπηρεσίες διάσωσης κάνουν τη δουλειά τους».

Είναι σπάνιο η Μόσχα και η περιφέρειά της, που βρίσκονται περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, να γίνονται στόχος επίθεσης με drone από την αρχή του πολέμου. Στις αρχές Μαΐου δύο drone είχαν καταρριφθεί πάνω από το Κρεμλίνο, μια επίθεση που είχε αποδοθεί στο Κίεβο.

Εκκένωση δύο πολυκατοικιών

Εικόνες που μεταδόθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνό να υψώνεται στον ουρανό. Σε άλλες φαίνεται ένα σπασμένο τζάμι σε πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον Σομπιάνιν, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση δύο πολυκατοικιών στη Μόσχα, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από την επίθεση. Οι ένοικοί τους «θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους μόλις οι ειδικές υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους», διευκρίνισε ο δήμαρχος της Μόσχας.