Tίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Και αυτό το χειμώνα ένα νέο κύμα της πανδημίας, το πέμπτο κατά σειρά, μακραίνει τη λίστα του θανάτου από τον Covid-19, με τους νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο να έχουν ξεπεράσει τα 5,07 εκατομμύρια άτομα, και ασκεί τρομερές πιέσεις στα δημόσια Συστήματα Υγείας σε κάθε γωνιά της Γης.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη μετατρέπεται με γοργούς ρυθμούς ξανά σε επίκεντρο του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, υπολογίζοντας σε μισό εκατομμύριο νέους θανάτους τις επόμενες 100 ημέρες, δηλαδή 5.000 νεκρούς κατά μέσο όρο το 24ωρο, προτάσσοντας ως μόνη ελπίδα για το τέλος του εφιάλτη την αύξηση των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες.
Η είδηση για τα χάπια της Μerck και της Ρfizer που μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας κατά 50% και 89%, αντίστοιχα, εγείρει αισιοδοξία, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν πρέπει να μπερδεύονται τα οφέλη της θεραπείας που αυτά προσφέρουν, με την πρόληψη που δίνουν μόνο τα εμβόλια κατά του Covid-19. «Το να βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στα αντι-ιικά χάπια είναι σα να ρίχνεις ζάρια για την πορεία της υγείας σου. Σαφώς και είναι καλύτερα από το τίποτα, αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί στην τύχη», εξηγεί στο Ρeuters ο δρ Πίτερ Χότεζ, ειδικός στα εμβόλια και καθηγητής της Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Baylor College of Medicine.
Τι προσφέρουν, όμως, ακριβώς τα χάπια της Μerck και της ΡfizerΓ και πώς συγκρίνονται μεταξύ τους; Το χάπι της Μerck, του οποίου η κυκλοφορία εγκρίθηκε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ονομασία Lavgervio, περιέχει την ουσία μολνοπιραβίρη, η οποία αντί να μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του γενετικού υλικού του ιού, όπως κάνουν τα άλλα αντι-ιικά φάρμακα, αναγκάζει τον ιό να μεταλλαχθεί σε μορφές που δεν είναι βιώσιμες. Επειδή επιφέρει τυχαίες γενετικές μεταλλάξεις στον ιό, είναι δύσκολο αυτός να γίνει ανθεκτικός απέναντι στο φάρμακο, μπλοκάροντας δηλαδή την ικανότητά του να αναπτύξει αντοχή μέσω μεταλλάξεων. Από την άλλη πλευρά, το Ρaxlovid, όπως ονομάζεται το αντι-ιικό χάπι της Ρfizer, ανήκει στη φαρμακολογική κατηγορία των αναστολέων της πρωτεάσης και λειτουργεί φρενάροντας την παραγωγή ενός ενζύμου που είναι αναγκαίο για τον πολλαπλασιασμό του ιού.
Σύμφωνα με την Ρfizer, ο ιός δεν μπορεί να αποκτήσει σταδιακά αντίσταση στο νέο φάρμακο, το οποίο χορηγείται σε συνδυασμό με ένα άλλο παλαιότερο, το ritonavir, με αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερο στον ανθρώπινο οργανισμό επιφέροντας μεγαλύτερο όφελος. Σημειώνεται ότι και και τα δύο φάρμακα χορηγούνται επί πέντε ημέρες σε δύο δόσεις, της Μerck τέσσερα το πρωί και τέσσερα το βράδυ και της Ρfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ. Όσον αφορά την ασφάλειά τους και οι δύο φαρμακοβιομηχανίες εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στα χάπια τους, με τη Μerck να δημοσιοποιεί ότι το 12% των ασθενών που πήραν το χάπι είχαν παρενέργειες και την Ρfizer να κάνει λόγο για ένα 20% με ήπιες συνέπειες.
Η σημασία των χαπιών της Μerck και της Ρfizer έγκειται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι ασθενείς που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στο νοσοκομείο, αλλά κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, μπορούν να πάρουν μόνο φάρμακα αντισωμάτων, που είναι ακριβά και διαθέσιμα μόνο στα νοσοκομεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τα σκευάσματα των προαναφερόμενων φαρμακοβιομηχανιών θα υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λοίμωξης που θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάρρωση, μείωση των νοσηλειών και των θανάτων από Covid-19.
Κανένα όμως από τα δύο, και αυτό τονίζουν συνεχώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, δεν αποτελούν θεραπεία κατά του κορωνοϊού, γιατί δεν λειτουργούν όπως τα αντιβιοτικά κατά των βακτηριακών λοιμώξεων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πρόληψη που προσφέρουν τα εμβόλια. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των δύο χαπιών, που βρίσκονται στη διαδικασία για να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η Μerck προβλέπεται να παράξει 10 εκατομμύρια σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 20 εκατομμύρια το 2022, ενώ η Ρfizer έκανε λόγο για περισσότερες από 180.000 σειρές θεραπείας έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατομμύρια το 2022.
Το κόστος τους, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τη συμφωνία της Merck με τις ΗΠΑ για προμήθεια 1,7 εκατ. σειρών θεραπείας, ανέρχεται σε περίπου 700 δολάρια για κάθε πακέτο χαπιών για πέντε ημέρες. Η Ρfizer έχει ανακοινώσει ότι θα τιμολογήσει το φάρμακό της κοντά στην παραπάνω τιμή.
(Πηγή Βραδυνή της Κυριακής)