Επισημαίνοντας ότι εάν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα το δυστύχημα στα Τέμπη δεν θα είχε συμβεί, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών-Υποδομών, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι έως ότου ολοκληρωθεί η τεχνολογική αναβάθμιση, η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας.
Όπως είπε, στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο σιδηρόδρομος να επανεκκινήσει το συντομότερο δυνατόν, κάτι που τοποθέτησε χρονικά έως το τέλος Μαρτίου.
Στο πλαίσιο της εν λόγω βούλησης, ο ίδιος ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα. Συγκεκριμένα η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου προβλέπει:
– Δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό. «Θα αναβαθμίσουμε σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας» και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικώς δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
– Μείωση του μεταφορικού έργου, δηλαδή μείωση δρομολογίων-συρμών ή μείωση σταθμών, καθώς μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλισθεί επαρκής αριθμός σταθμαρχών.
– Καλύτερο συντονισμό στο πλαίσιο των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων.
– Αυστηρότερο πλαίσιο για τις καταστροφές και κλοπές στο δίκτυο του σιδηροδρόμου.
– Επαναξιολόγηση του προσωπικού, καθώς πλέον και επειδή θα είναι ηλεκτροποιημένο το σύστημα θα θέλει και πρόσθετες δεξιότητες.
– Αύξηση συνολικά του προϋπολογισμού για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
– Αντικατάσταση τις επόμενες μέρες των προέδρων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ ώστε να γίνει εφικτή η επανεκκίνηση των δρομολογίων.
– Να σημειωθεί επίσης ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Για αυτό, όπως έκανε γνωστό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μητρικής εταιρείας Alstom (Γαλλίας).
Νωρίτερα, ο κ. Γεραπετρίτης είχε σημειώσει ότι σύστημα τηλε-ειδοποίησης δεν υφίστατο ποτέ και για αυτόν τον λόγο προχωρά η αναβάθμισή του. Ετούτη τη στιγμή έχει αναπτυχθεί το έργο στο 70% -η παράδοση είναι στο 90%- δυστυχώς στο συγκεκριμένο σημείο, Λάρισα-Πλατύ, δεν έχει αναπτυχθεί το έργο, όπως συμπλήρωσε.
Όπως επισήμανε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, το κέντρο τοπικής τηλε-διοίκησης Λάρισας το μοιραίο βράδυ λειτουργούσε κανονικά. «Θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτόματη χάραξη της πορείας που θα προλάμβανε το δυστύχημα. Ουδέποτε ήταν εκτός λειτουργίας εκείνη την κρίσιμη βραδιά. Πράγματι, το συγκεκριμένο κέντρο είχε μεγάλες δυσκολίες διαχρονικά», είπε και επικαλέσθηκε δύο μεγάλες πυρκαγιές που το είχαν θέσει εκτός λειτουργίας. Όμως, κατέληξε, «πλήρως λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2022».