Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε ένα μείζον ελληνοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις και σοβαρές περιπλοκές στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας σύμφωνα με το protothema.gr

Η τουρκική προεδρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, είχε προσκαλέσει και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή τελετή που διοργανώθηκε στα Ύψαλα για τα εγκαίνια του αγωγού TANAP. Στην εκδήλωση αυτή, εκτός του Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν το παρών ηγέτες μιας σειράς χωρών της περιοχής όπως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας συζήτησε με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στα Ύψαλα και τελικώς έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού TANAP. Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού -σύμφωνα με τις ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες- ήταν ότι η Αθήνα έπρεπε να στείλει στην Άγκυρα ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας, κυρίως για την ακολουθούμενη τουρκική πολιτική ανοιχτών θυρών στο μεταναστευτικό. Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εξηγούν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να καταστήσει σαφές στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι με τις ακολουθούμενες τακτικές δεν έχει νόημα να συζητείται το ενδεχόμενο για «business as usual». Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός -αφού στάθμισε όλα τα δεδομένα- θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επισημοποιήσει με την παρουσία του μια τελετή στην οποία οι Τούρκοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν περίπου σαν… ντεκόρ τους ηγέτες των χωρών της περιοχής.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού TANAP είχε μεταφερθεί στην τουρκική πλευρά προτού γίνει γνωστή η υπογραφή της, απειλητικής για την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, συμφωνίας του Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Μάλιστα, η Αθήνα ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα το οποίο είναι βέβαιον ότι έλαβαν οι Τούρκοι.

Η ορθότητα της απόφασης του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, όταν έγινε γνωστή η σοβαρή πρόκληση της Άγκυρας που υπέγραψε μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η αποχώρηση του υφυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας

Αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Δημήτρης Οικονόμου από εκδήλωση στην Τουρκία εξαιτίας των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν.

Την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας που έδινε το παρών στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ προς την Ελλάδα και την Ευρώπη στα Ίψαλα της Τουρκίας, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, προκάλεσαν οι αναφορές του Τούρκου προέδρου, με σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο παριστάμενος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να απομακρύνει τα γεωτρύπανά της από την ανατολική Μεσόγειο, παρά τις φωνές και τις απειλές.

Η πρόκληση Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια του αγωγού TAP δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την Λιβύη και αποκάλυψε πως η συμφωνία θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

«Κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «Δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».