Τη θέση του ως αναξιόπιστος ενδεχόμενος κυβερνητικός εταίρος έχει κατοχυρώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς από πολύ νωρίς έκλεισε τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και προβάλλοντας τη θέση του για έναν πρωθυπουργό «άγνωστο Χ». Αυτό σημαίνει πως στο ενδεχόμενο που αλλάξει θέση και ζητήσει συνεργασία, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Με δεδομένη τη θέση της Νέας Δημοκρατίας ότι ο τόπος έχει ανάγκη από μια σταθερή, αυτοδύναμη κυβέρνηση, όχι για λόγους έπρασης, αλλά για το καλό του τόπου που προτάσσει μέσα στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον και των προκλήσεων από τη γειτονική Τουρκία τη δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων, δεν προκρίνονται σε καμία περίπτωση θνησιγενή σχήματα συνεργασίας, τα οποία θα  έχουν μέσα τους στελέχη  με προσωπική ατζέντα.

«Στο ενδεχόμενο μαθηματικά να προκύπτει μια κυβέρνηση μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον κ. Ανδρουλάκη. Αφενός γιατί δεν δέχεται για πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε, «αφετέρου γιατί έχουμε σημαντικότατες διαφωνίες σε μια σειρά από καίρια πολιτικά ζητήματα. Δεν θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη εξυπηρετεί σήμερα μια πραγματικά εκσυγχρονιστική πολιτική, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Θεωρώ επίσης ότι μια τέτοια κυβέρνηση που θα μπορούσε να έχει -ένα τυχαίο παράδειγμα- 153-154 βουλευτές, μια Κυβέρνηση δύο κομμάτων, θα ήταν μια ασταθής κυβέρνηση η οποία δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του τόπου».