Υπάρχει μεγάλη κατήφεια στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα που «άνοιξε» ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φιλης, ο οποίος και άλλες φορές στο παρελθόν είχε αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τον Αλέξη Τσίπρα (Γενοκτονία των Ποντίων, Εκκλησία κ.λπ.). Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, με τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκους μουσουλμάνους πολίτες. Κάποιοι πασοκογενείς, προερχόμενοι από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, έθεσαν ζήτημα παρουσίας του κ. Φίλη στα ψηφοδέλτια –ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί την 21η Μαΐου–, αλλά ο πρόεδρος του κόμματος δεν είχε καμία διάθεση να ανοίξει νέο εσωκομματικό μέτωπο παραμονές των εκλογών.

Το θέμα πάντως έχει μεγάλες προεκτάσεις από το παρελθόν. Πριν από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, υπήρξε και η άποψη που διατύπωσε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής στο Πάντειο, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Με δημόσιες τοποθετήσεις του τότε ο καθηγητής είχε μιλήσει –με αφορμή την υπόθεση της Πομάκας Σαμπιχά, που στη συνέχεια κόπηκε από τα ψηφοδέλτια– για εξυπηρέτηση συμφερόντων ελληνικών εθνικιστικών κέντρων, ενώ είχε ανοίξει θέμα αυτοδιάθεσης και εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μουσουλμανικής μειονότητας!

Τότε είχαν ενοχληθεί και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη. Για εθνικό αυτοπροσδιορισμό της μειονότητας, πάντως, μιλούν και πολλοί κύκλοι σήμερα του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ της περιοχής, με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου.