Για την κριτική που ασκείται στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να δώσει το πράσινο φως στον οίκο Dior προκειμένου να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις -και- στην Ακρόπολη αφιερωμένες στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση, τοποθετήθηκε ο επί 23 χρόνια υπεύθυνος φωτογράφος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Ο κ. Μαυρομμάτης με ανάρτησή του στο προφίλ του στο Facebook κάνει μία αντιπαραβολή με το απορριφθέν αίτημα της Gucci για επίδειξη μόδας στον Παρθενώνα το 2017 χαρακτηρίζοντας «πονηρή» την σύγκριση των δύο περιπτώσεων

Όπως λέει, στον φάκελο που είχε καταθέσει η Gucci γινόταν σαφές πως ο οίκος μόδας ήθελε να κατασκευάσει πασαρέλα ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο και να δώσουν το «παρών» 300 καθήμενοι. Η Gucci ήθελε παράλληλα να προχωρήσει σε κινηματογράφηση της εκδήλωσης «με ειδικά φωτιστικά εφέ, οθόνες και μουσική με ηχητικά μηχανήματα σε πυργίσκους, που φυσικά απαιτούσαν τεράστιες κατασκευές στον χώρο».

Από την άλλη όπως λέει ο κ. Μαυρομμάτης ο οίκος Dior ζήτησε μόνο φωτογράφιση χωρίς καμία κατασκευή και επαφή των ανθρώπων με τα μνημεία. Καταλήγει δε λέγοντας πως «η παραπληροφόρηση έγινε “πανεπιστημιακό” μάθημα».

 

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Αρκετοί προσπαθούν να εξομοιώσουν (πονηρά) την άρνηση του ΚΑΣ στον Gucci, με την έγκριση στον Dior. O Gucci ζητούσε το 2017 επίδειξη μόδας με κατασκευή πασαρέλας ανάμεσα στον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, με παρουσία 300 καθήμενων θεατών. Kινηματογράφηση με ειδικά φωτιστικά εφέ, οθόνες και μουσική με ηχητικά μηχανήματα σε πυργίσκους, που φυσικά απαιτούσαν τεράστιες κατασκευές στον χώρο.

O Dior ζητάει μόνο φωτογράφιση, χωρίς πασαρέλες, χωρίς καμία κατασκευή και χωρίς καμία επαφή των ανθρώπων με τα μνημεία. Η παραπληροφόρηση έγινε “πανεπιστημιακό” μάθημα.

Το αίτημα του Οίκου Dior

Ο γενικός τίτλος του φακέλου που υποβλήθηκε από τον οίκο Dior είναι «Dior celebrates Greece». Η πρόταση του διεθνούς Οίκου προβλέπει την παρουσίαση της ειδικής συλλογής «Resort 2022» η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με δημιουργίες που θα ετοιμαστούν στην Ελλάδα με ελληνικά υφάσματα και πρώτες ύλες, από Ελληνίδες και Έλληνες τεχνίτες και δημιουργούς, με στόχο την προβολή της ελληνικής παράδοσης και παράλληλα του ταλέντου και της τεχνογνωσίας των Ελλήνων στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με το φάκελο που κατατέθηκε, η κεντρική εκδήλωση για την παρουσίαση της ειδικής συλλογής προτείνεται να πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στις 17 Ιουνίου, με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση διεθνώς.

Με επίκεντρο την κεντρική εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ο Οίκος αιτήθηκε να δοθεί άδεια και για κάποιες φωτογραφίες με τις δημιουργίες που έχουν ως θέμα την ελληνική κληρονομιά και τον ελληνικό πολιτισμό σε εμβληματικά σημεία , μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, η Αρχαία Αγορά, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο και ο ναός του Διός στη Νεμέα, πάντα με σεβασμό στην ιστορικότητα των μνημείων.

Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε επίσης στο υπουργείο Πολιτισμού και εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 3028/2002 «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πηγή: protothema.gr