Αυτές τις σκέψεις ήθελα να καταθέσω και να μοιραστώ εδώ και καιρό… Αν δηλαδή η γυναίκα σήμερα έχει όντως κατακτήσει τον απολύτως ισότιμο ρόλο της με τον άνδρα στην κοινωνία και κυρίως στο εργασιακό περιβάλλον.
Όλα τα άρθρα της Πολυτίμης Λεονάρδου
Ομολογώ ότι με έχουν προβληματίσει πάρα πολύ ζητήματα συμπεριφορών και διάφορες ανισότητες που θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Δηλαδή γυναικοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία και όσα αποκαλύπτονται με το #metoo. Σε συνδυασμό φυσικά πάντα με τη μειωμένη εκπροσώπηση γυναικών σε επιτελικές θέσεις και θέσεις ευθύνης.
Κι όμως, είμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Κι όμως, είμαστε σχεδόν 100 χρόνια, ως παγκόσμια κοινωνία, από τότε που οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα ψήφου.
Έχω την αίσθηση, για να μη πω βεβαιότητα, ότι ειδικά στη χώρα μας, αν δεν υπήρχε το εργαλείο της ποσόστωσης στην πολιτική, η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών θα ήταν περισσότερο ορατή. Στην Ελλάδα, η ποσόστωση λειτούργησε περισσότερο «ως προκάλυμμα» κι ως «φερετζές» ισχυρών ανδρικών υποψηφιοτήτων.
Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική ανέλκυση. Μπορεί κάποιες να κατακτούν κορυφές, αλλά αυτές βγαίνουν από τη μεγάλη δεξαμενή της μειοψηφίας. Παντού, ή σχεδόν παντού.
Δεν είναι μόνο ο χώρος της πολιτικής με τα κόμματα εξουσίας. Ας σκεφτούμε ότι στο ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΠΟΤΕ δεν ηγήθηκε γυναίκα στα διακόσια χρόνια ύπαρξης και λειτουργίας του! Ούτε καν μια γυναίκα αναπληρωτής πρύτανη! Και ας υπερισχύουν οι γυναίκες στον πληθυσμό του ιδρύματος.
Όποιος δει προσεκτικά τον κατάλογο των χωρών της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ανισότητες σε θέσεις ευθύνης, θα παρατηρήσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση! Κι ας έκανε την υπέρβαση ο Πρωθυπουργός με την ανάδειξη και εκλογή για πρώτη φορά γυναίκας στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Παντού κυριαρχεί πατριαρχία. Από τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τις συμπληγάδες του δημοσίου. Δείτε και τις συνθέσεις εκείνων που βρίσκονται προσκεκλημένοι σε τηλεοπτικές εκπομπές με ειδικό πολιτικό βάρος. Αν υπάρχει γυναίκα, πρέπει εμείς οι γυναίκες να κάνουμε πάρτι.
Όσο κι αν όλοι στο στενό περιβάλλον μας διαθέτουμε μια ισχυρή γυναίκα σε κάποια θέση ευθύνης, αυτό δεν είναι το πλέον σύνηθες. Και η αλήθεια είναι, ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι την ανάδειξη γυναικών σε κορυφαίους ρόλους. Η εξουσία είναι γένους θηλυκού. Μπορεί να γίνει και στην πράξη γένους θηλυκού, αλλά…
Ας τα αναλογιστούμε όλα αυτά. Και οι γυναίκες ας ψηφίζουν γυναίκες ή ας στηρίζουν τις άξιες γυναίκες που εκτίθενται και προσφέρουν έργο χρήσιμο για την κοινωνία. Εξάλλου, είπαμε, ζούμε πια στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα!…
Η Πολυτίμη Λεονάρδου είναι γιατρός, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής.