Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στα Χανιά, μεταξύ αυτών ένας 48χρονος Έλληνας – ήδη κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα – και δύο γυναίκες αλλοδαπής καταγωγής, ηλικίας 42 και 51 ετών, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση και εκμετάλλευση μεταναστών.
Η οργάνωση κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και διαμονής στη χώρα, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών νομισμάτων, ενώ κατά περίπτωση ερευνώνται και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.
Πώς δρούσε η εγκληματική ομάδα
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες είχαν διακριτούς ρόλους και ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία. Εντόπιζαν αλλοδαπούς διαφορετικών εθνικοτήτων με ανάγκη για εργασία και, είτε μέσω εξαναγκασμού είτε με παραπλανητικές υποσχέσεις, εξασφάλιζαν τη συναίνεσή τους για μετακίνηση και εργασία σε επιχειρήσεις – κυρίως στα Χανιά – με στόχο το προσωπικό τους κέρδος.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι, τουλάχιστον τους τελευταίους έξι μήνες, οι κατηγορούμενοι διακίνησαν τουλάχιστον 39 μετανάστες από την Αθήνα προς τα Χανιά, χωρίς να διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, και τους τοποθέτησαν παρανόμως σε επιχειρήσεις για εργασία. Η μεταφορά γινόταν υπό τη συνοδεία της 51χρονης συλληφθείσας.
Οι αρχές συνεχίζουν την προανάκριση προκειμένου να εξακριβώσουν πλήρως την έκταση της δράσης του κυκλώματος, ενώ ερευνάται και η πιθανή εμπλοκή επιπλέον προσώπων.
Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (12/5) σε ξενοδοχειακό συγκρότημα σε περιοχή του Δήμου Κισσάμου, το οποίο οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως κατάλυμα και διέμεναν μαζί με τα θύματά τους, εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν φθάσει εκεί υπό την εποπτεία και καθοδήγησή τους και ανέμεναν να τοποθετηθούν για εργασία.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους και οικίες που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι συλληφθέντες σε Χανιά και Αθήνα, συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 16 διαβατήρια αλλοδαπών αρχών,
- 798 χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, καταφανώς πλαστά,
- το χρηματικό ποσό των 3.200 ευρώ,
- 10 κινητά τηλέφωνα,
- αεροβόλο πιστόλι,
- χρηματικό ποσό των -4.677.000- Ρουπίων Ινδονησίας,
- Ιδιόχειρα σημειώματα με στοιχεία προσώπων και χρηματικά ποσά
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το έγκλειστο μέλος της εγκληματικής ομάδας, είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου την 03.05.2025 διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις με συνολική ποινή κάθειρξης -12- ετών για πλαστογραφία, απάτη και διακεκριμένες κλοπές.
Για τα θύματα εμπορίας, λόγω της εργασιακής τους εκμετάλλευσης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία για παροχή αρωγής και προστασίας με τη συνδρομή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης σε ζητήματα εμπορίας ανθρώπων «Α21».