Πολιτικός σεισμός σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία

by MANIFESTO

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας παγκοσμίως, για τα προσεχή χρόνια, προκάλεσαν μεγαλύτερο μέγεθος σεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση από ότι στις ΗΠΑ και την δόνηση 7,6 στο Μεξικό, πριν από λίγες ημέρες. Οι αριθμοί για τα περισσότερα κράτη είναι μη αναστρέψιμοι τουλάχιστον για μια δεκαετία!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Όσον αφορά δε για τα κράτη μέλη της ΕΕ, η τριετία που ακολουθεί θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ως προς την ύφεση  (χρέος, ανάπτυξη και σε ποσοστό του  εθνικού ακαθάριστου προϊόντος) με την Ελλάδα να αισιοδοξεί και τις προβλέψεις του πρώτου χρόνου (2020) να θεωρούνται από κυβερνητικούς κύκλους προβλεπόμενες μετά από μια δεκαετή κρίση. Παράλληλα όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι η πατρίδα μας το 2021 θα σημειώσει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης, όπως και το 2022. Κύριο όπλο μας ο Τουρισμός και οι επενδύσεις, ταυτόχρονα με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι.

Στην απέναντι όχθη, τέσσερα κράτη μέλη, από τα ισχυρότερα της ευρωζώνης, αντιμετωπίζουν πολιτικούς κραδασμούς σε σύγκριση με τους άλλους “23” όχι μόνο γιατί υποβάθμισαν τον κορωνοϊό αλλά γιατί η αρνητική του διαχείριση έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία μπαίνουν στην αβέβαιη και κρίσιμη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Με πρώτη την Γαλλία στις σημερινές (28/6) επαναληπτικές δημοτικές (δεύτερος γύρος).

Την Ισπανία στο τέλος του μηνά και την Ιταλία τον Σεπτέμβριο.

Τέλος η Γερμανία και το πλειοψηφικό CDU της Ανγκέλα Μέρκελ βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση της διάδοχου στο κόμμα της παραιτηθείσας Καρρεμπαουερ!

Γράψαμε για πολιτικό σεισμό. Συμπέρασμα που πηγάζει από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά και τα σχόλια των ΜΜΕ στις χώρες που αναφερθήκαμε.

Στην Γαλλία ο Εμμανουέλ Μακρόν είδε τα ποσοστά δημοφιλίας του να βρίσκονται κάτω από του πρωθυπουργού Έντουαρντ Φιλιππ ενώ κινδυνεύει να χάσει το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις από τους υποψηφίους της Μαρίν Λε Πεν…

Στην γαλλική πρωτεύουσα η μονομαχία θα είναι αναμεσά στην νυν δήμαρχο  Ανν Ονταλγκο, την Ανιες Μπυζιν (Μακρόν) και την εκλεκτή του Νικολά Σαρκοζί, άλλοτε υπουργό του στην άμυνα Ρασιντα Νταντι!

Στη Μασσαλία η δεξιά έχει το προβάδισμα όπως και στον βορρά.

Στην Ισπανία η συμμαχία του σοσιαλιστή Σάντσεθ με τον Ιγκλέσιας των Ποδέμος έχει προκαλέσει αναταραχή σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις εκλογές των περιφερειών και στις περιοχές που ήδη έχουν γίνει οι αναμετρήσεις το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε όπουσυντάχθηκε με την δεξιά των VOX.

Τώρα στις κρίσιμες περιφέρειες του βορρά και των Βάσκων οριακό είναι το προβάδισμα του υποψήφιου του αυτονόμου κόμματος με αντίπαλο τον Ιντουργκαιθ ευρωβουλευτή για πολλά χρονιά με το ΡΡΕ να είναι μια ανάσα δεύτερος χωρίς όμως συμμάχους.

Η Μαδρίτη θα ακολουθήσει και, όπως καταγράφεται στις προβλέψεις, τα σκάνδαλα του νυν σοσιαλιστή δήμαρχου πιθανότατα να αναδείξουν νικητή ή νικήτρια, από την κεντροδεξιά του ΡΡΕ.

Αφήσαμε τελευταία την Ιταλία που βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή με απειλή ακυβερνησίας των σοσιαλδημοκρατών με τα 5αστερια και πρωθυπουργό τον Τζουζεπε Κόντε που πολλοί θέλουν και αρχηγό δικού του κόμματος.

Σε έξι μεγάλους νομούς θα γίνουν οι αναμετρήσεις στις περιφερειακές εκλογές. Για πρώτη φορά τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς και δεξιάς με τους Σαλβίνι, Μπερλουσκόνι και Μελονι αποφασισαν να κατεβουν με κοινούς υποψήφιους.

Τα προγνωστικά φέρνουν τους υποψήφιους τους σε 5 από τις έξι περιφέρειες νικητές με άλλες προβλέψεις το σκορ να είναι 4-2!

Την ίδια εποχή θα πραγματοποιηθεί και το δημοψήφισμα που αφορά την πρόταση περικοπής κατά 30-40% του αριθμού βουλευτών και γερουσιαστών! Πρόταση που κατέθεσαν τα τρία κόμματα της δεξιάς!

Τέλος στην Γερμανία η αναζήτηση ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος σε αντικατάσταση της Καρρεμπαουερ όλα οδηγούν στο όνομα του σημερινού προέδρου – κυβερνήτη της Βανδεβέργης εκλεκτού του Σόιμπλε!

Το διάστημα της εκλογής απέχει σημαντικά. Ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει κενό και στο Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Βαυαρίας με πιθανή έκπληξη την λύση Μάνφρεντ Βέμπερ, προέδρου σήμερα της πολιτικής ομάδας του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στο Κοινοβούλιο!

Είναι βέβαιο ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει γενικές ανακατατάξεις στη ζωή μας.

Ακόμα και στην πολιτική. Γιατί “αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γένουν οι κότες!”


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα