Aψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, καθώς και  Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Politico.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jørgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές», σημειώνεται.

«Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jørgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο υπό επιδοκιμασίες, και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper». «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισαγάγει νέες λύσεις» σημειώνει το Politico παρουσιάζοντας το παρασκήνιο των αντιδράσεων.

Το Βερολίνο πάντως υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί το ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί πολιτικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αντί να το προμηθευτεί μέσω των αγορών όποιος προσφέρει τα περισσότερα.

Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν προτείνει το πλαφόν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε επίσης να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Σημειώνεται ότι ο ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, τόνισε μιλώντας σοτν ΣΚΑΪ, ότι πρέπει να μπει οριζόντιο πλαφόν στις τιμές φυσικού αεριού και υπάρχει συγκεκριμένος μηχανισμός να γίνει αυτό.