Επικαλούμενη τρεις ανώνυμους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, η Politico αναφέρει ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στο Ισραήλ ότι έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του 2023 για να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα κατά της Χαμάς.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει την αναφερόμενη προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ πιθανότατα έχει «εβδομάδες» για να ολοκληρώσει τις μάχες, αλλά επίσης υπογραμμίζει τα σχόλια χθες του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Jon Finer ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει «σίγουρη προθεσμία» Ιερουσαλήμ.

ΗΠΑ: Δεν έχουμε δώσει προθεσμία

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος φαίνεται να απορρίπτει την προοπτική μιας προθεσμίας για τις ΗΠΑ.

«Μας συμβούλεψαν να μην πάμε στη Γάζα, αλλά το κάναμε», λέει ο αξιωματούχος στο Politico. «Πήγαμε στη Γάζα γιατί μόνο έτσι μπορούσαμε να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας. Μας είπαν, μην πηγαίνετε στα τούνελ του τρόμου. Αλλά αν δεν μπούμε στα τούνελ, δεν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Μας είπαν να μην πηγαίνουμε στα νοσοκομεία παρόλο που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης και ελέγχου, αλλά πήγαμε σε αυτά τα νοσοκομεία και κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε. Και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να φτάσουμε στην αποφασιστική νίκη», προσθέτει ο αξιωματούχος.