Η περίπτωση του Παύλου Πολάκη απασχολεί τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι γνωρίζοντες τα συριζαϊκά δρώμενα θυμούνται τους γιους του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο να περιμένουν «τον Παύλο για μια βόλτα με τη βάρκα». Από τότε η στενή οικογενειακή σχέση, η οποία έμοιαζε άρρηκτη, πέρασε πολλά επεισόδια. Εφτασε κάποια στιγμή σε πλήρες «πάγωμα» του αψύ Σφακιανού απέναντι στον πολιτικό ευεργέτη του, τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και στα πρόθυρα της διαγραφής του από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις πρώτες εθνικές εκλογές του 2023.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Επειτα από την επίσημη επανένταξη του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ –αφού Τσίπρας, Πολάκης και Κουμουνδούρου ήταν ένα και το αυτό– από πολλές πλευρές έγινε υπόδειξη στο «μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της Κρήτης» να ακολουθήσει τον κωδικό «σιγή ασυρμάτου». Είναι κοινό μυστικό ότι τότε η Ολγα Γεροβασίλη, λόγω της θεσμικής θέσης που κατείχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έκανε αναλυτική κουβέντα μαζί του, μεταφέροντας το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον του στην ηγεσία του κόμματος και ότι πλέον υπάρχει μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε νέο παραστράτημά του. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και κομματικοί φίλοι του Παύλου Πολάκη, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Παππάς, οι οποίοι του ανέλυσαν τότε το κλίμα που επικρατούσε. Ο βουλευτής Χανίων φαίνεται ότι κατανόησε όσα του μετέφεραν και έμεινε πιο πίσω...

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, είναι αυτός που συγκεντρώνει την μήνιν του Παύλου Πολάκη για μια σειρά παρασκηνιακών κινήσεων που έχουν ως στόχο την περιθωριοποίηση δικών του ανθρώπων κατά το παρελθόν. Στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης έβγαλε μπροστά τον Στέφανο Κασσελάκη. Είναι από τέτοια πάστα ο χαρακτήρας του, που ακόμα και με τον πρόεδρο του κόμματος δεν υπάρχει πλέον μια κοινή συνιστάμενη.

Οπως με τον «πολιτικό ευεργέτη του», τον Αλέξη Τσίπρα, έτσι και με τον Στέφανο Κασσελάκη τίποτα δεν προεξοφλεί μια ανέσπερη σχέση. Παράλληλα, η πρόσφατη αποκαθήλωση του Σφακιανού «πολιτικού γίγαντα» από τη θέση του επικεφαλής των τομεαρχών –μπήκε στη θέση του ο Γιάννης Σαρακιώτης– ίσως και να τον απελευθέρωσε, αφού «του Πολάκη ο τράχηλος κομματικό ζυγό δεν υπομένει».

ΚΑΡΦΙ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΑΚΗ

Πάντως, ο Παύλος Πολάκης δεν παρέλειψε να... καρφώσει τον Αλέξη Τσίπρα στην αναφορά που έκανε για το οικονομικό πρόγραμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Σε ανάρτησή του στο Facebook έπειτα από την παρουσίαση των προτάσεων Κασσελάκη για τη φορολογία και την ακρίβεια, ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για την «πιο σοβαρή αριστερή πρόταση που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια!»

Συγκεκριμένα έγραψε: «Εξαιρετική παρουσίαση από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη της πρότασης για τον έλεγχο της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας από τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας, σούπερ μάρκετ και ταυτόχρονα την πρόταση για το νέο φορολογικό σύστημα με τις δέκα κλίμακες για τους μισθωτούς και τους δύο συντελεστές για τις επιχειρήσεις! Η πιο σοβαρή και αριστερή προοδευτικη πρόταση που έχει ακουστεί τα τελευταία 30 χρόνια!»

Για εκείνους που ερμηνεύουν τα σημεία, εάν η πιο σοβαρή πρόταση είναι αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, δεν ήταν σοβαρή καμία πρόταση του Αλέξη Τσίπρα κατά το παρελθόν, αφού τον πιάνει η... τριακονταετία. Επειτα από την αχάριστη στάση απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κατανοήσει πλέον για τα καλά ότι με τον Παύλο Πολάκη πρέπει να είναι έτοιμος για όλα...