Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου είναι αυτός που συγκεντρώνει την μήνιν του Πολάκη για σειρά παρασκηνιακών κινήσεων με στόχο την περιθωριοποίηση δικών του ανθρώπων, όπως ο Χαιρετάκης.

 

Γράφει ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ

 

Ο Πολάκης θεωρεί ότι λειτουργούσε κατ’ εντολήν αλλά και αυτόνομα και σκοπεύει να τον κατονομάσει στη συνεδρίαση των οργάνων.

Χθες άτυπα συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση. Λάδι στη φωτιά έριξε αρθρογράφος ιστοσελίδας, ο Γιώργος Λακόπουλος, ο οποίος ζητάει, έμμεσα, τώρα που ξεκαθαρίζει τα πράγματα ο Τσίπρας, τον εξοβελισμό της Ρένας Δούρου για το Μάτι, αλλά και του Νίκου Παππά για την αμετάκλητη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Έγραψε ο Λακόπουλος βάζοντας νέα φωτιά στον αχυρώνα: «Εδώ τελειώνει η συμπάθεια για τον Νίκο Παππά. Η ουσία βρίσκεται αλλού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οποια κριτική και αν κάνει στην απόφαση του Δικαστηρίου –για την οποία ο Τσίπρας τοποθετήθηκε με πολιτική σαφήνεια– δεν παύει η καταδίκη να είναι καταδίκη. Και, παρότι κάθε δικαστική κρίση είναι προσωπική υπόθεση, φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Τίθεται λοιπόν ένα θέμα πολιτικής διαχείρισης της απόφασης για ένα στέλεχός του, από το κόμμα που διεκδικεί να επιστρέψει στην κυβέρνηση: πώς δεν διευκολύνει το σύστημα Μητσοτάκη και τους μιντιακούς και οικονομικούς χορηγούς του να αποκλείσουν την επιστροφή του. Ουσιαστικά τίθεται θέμα υπεύθυνης στάσης του Νίκου Παππά.

 

Συσπείρωση προς τα κάτω

Το έθεσε στον δημόσιο διάλογο ήδη ο Γιώργος Καρελιάς. Εμπειρος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής υπεράνω πάσης υποψίας για αντι-ΣΥΡΙΖΑ διαθέσεις. Αναλύοντας τα πολιτικά συμφραζόμενα που διαμορφώνει η απόφαση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Παππάς πρέπει να αποσυρθεί από την εκλογική κούρσα. Μέχρι στιγμής κάθε άλλο παρά σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινείται.

[…] Αν προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ την καταδίκη του Παππά θα εξασφαλίσει συσπείρωση, αλλά προς τα κάτω. Στη μεγάλη θάλασσα του εκλογικού σώματος θα αποδυναμωθεί.

Συνεπώς, πρώτος ο Νίκος Παππάς οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Έτσι θα δείξει περίσσευμα πολιτικού θάρρους, θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Μητσοτάκη και θα σταματήσουν οι ανοησίες ότι ‘‘κρατάει τον Τσίπρα’’.

Μόνο τυφλοί δεν βλέπουν ότι έχει στηθεί μια παγίδα, στην οποία δεν πρέπει να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έπεσε και το 2019, με την κυρία Ρένα Δούρου. Ουδείς θα μπορούσε να της καταλογίσει ποινική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι. Αντίθετα να την τιμούσε, αν είχε αναλάβει την αντικειμενική ευθύνη της, ως περιφερειάρχης, παραιτουμένη», έγραψε ο Λακόπουλος και οι προεδρικοί ετοιμάζονται «να ρίξουν πυραύλους κάτω από τη ζώνη».

Το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχρονικά στα «κεραμίδια» με τον Πολάκη και σε κάθε περίπτωση θα συνταχθεί με τον πρόεδρο του κόμματος.

 

Το μανιφέστο του Κρητικού

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η ανάρτηση του ευρωβουλευτή Παπαδημούλη, που ανήκει σε αυτήν την τάση, ο οποίος χτυπάει καμπανάκι βλέποντας το κακό να έρχεται με δρασκελιές: «Για να νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Tsipras, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση και συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμιά!»

Στον Πολάκη δεν άρεσε που ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα και κυρίως δεν του άρεσε που έδωσε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα», αλλά κυρίως τα όσα είπε εκεί.

Δεν του αρέσει επίσης το πώς εννοεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη «δεύτερη φορά αριστερά». Για εκείνον η «δεύτερη φορά» πρέπει να είναι κάτι σαν θεία δίκη –να στείλει στο Γουδί, λέμε τώρα– ένα γεμάτο φορτηγό δημοσιογράφους για παραδειγματισμό, να οδηγήσει στην εξορία περίπου το μισό δικαστικό σώμα, να απολύσει τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ και να κρατικοποιήσει τουλάχιστον μία τράπεζα.

Το μανιφέστο Πολάκη έχει ισχυρό ακροατήριο εντός ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει σκληρό και προσωπικό εσωκομματικό κοινό. Η απειλή ρήγματος στη συνοχή της κομματικής βάσης δεν ήταν εκείνο που ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου και οι χαμηλοί τόνοι δεν μοιάζουν εύκολη υπόθεση.

Τι θα γίνει τώρα με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο πρώτος θα περιμένει τη μοίρα του το βράδυ της Κυριακής των εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ «μια μόδα ήταν και πάει», αφού οι διάφορες φατρίες θα αλληλοσφαγούν για να επιβιώσουν…