Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το προηγούμενο έτος είχαν μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους θα πληρώσουν φέτος μειωμένο κατά 50% ΕΝΦΙΑ, ενώ αρκετοί θα είναι και αυτοί που θα απαλλαγούν πλήρως. Παράλληλα, επεκτείνεται και για το 2021 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ενώ και για το τρέχον έτος δεν θα συνυπολογιστούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια.
Όπως προαναφέρθηκε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων συνεπεία της συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους το 2020. Ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης ακόμα και οι άνεργοι είδαν τα εισοδήματα τους του προηγούμενο έτος να περιορίζονται δραστικά υποχωρώντας από τα εισοδηματικά όρια που προβλέπει η νομοθεσία για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020 πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Με βάση τη νομοθεσία για να χορηγηθεί έκπτωση 50% ή πλήρης στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει:
1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
2. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το “συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα” του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
και β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Παράδειγμα
Μισθωτός έγγαμος με δύο ανήλικα τέκνα και ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ το 2019.Κατέβαλε κανονικά τον ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς το ετήσιο εισόδημά του για το 2019, ήταν υψηλότερο από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ, το οποίο προβλέπεται για την απαλλαγή ενός εγγάμου φορολογούμενου με 2 παιδιά από το 50% του ΕΝΦΙΑ. Το κρίσιμο έτος (2020) λόγω αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζεται η σύμβαση εργασίας του ανεστάλη με αποτέλεσμα να ζει με την αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του μειώθηκε στα 10.500 ευρώ. Εξαιτίας της αρνητικής αυτής εξέλιξης το εισόδημα υποχώρησε κάτω από το εισοδηματικό όριο των 12.000 ευρώ το οποίο ισχύει για τη χορήγηση απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ σε έγγαμο φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Ο εν λόγω φορολογούμενος φέτος, με βάση τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει για το 2020, θα είναι δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2019 ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος για όλους τους φορολογούμενους ως εξής:
α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,
β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%,
γ) για αξία ακίνητης περιουσίας 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%,
δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20%
ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.
Πηγή: Capital.gr