Ποιοι εντάσσονται στη νέα πάγια ρύθμιση

18

Μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο που θα βεβαιώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά θα επιτρέπεται να ρυθμίζονται με τη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιανουάριο και μετά.

Όσες οφειλές βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν εντός του 2019, καθώς και όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί πριν από το 2019 -ληξιπρόθεσμες ή μη- αλλά δεν θα έχουν ενταχθεί έως τις 7 Οκτωβρίου στη ρύθμιση των 120 δόσεων δεν θα είναι δυνατό να ενταχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, αλλά θα μπορούν να τακτοποιηθούν μόνο με την ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποχρεώθηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών να κρατήσει εκτός της νέας πάγιας ρύθμισης όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και όλες τις οφειλές που θα βεβαιωθούν μέχρι τις 31-12-2019. Γι’ αυτές τις οφειλές οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών διεμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθεί καμία προσδοκία περισσότερων δόσεων από τις 12 ή τις 24 που ήδη προβλέπει η ισχύουσα σήμερα πάγια ρύθμιση, ώστε οι φορολογούμενοι που χρωστούν τα ποσά αυτά να μην τα αφήσουν απλήρωτα ή αρρύθμιστα, περιμένοντας μέχρι τις αρχές του 2020 που θα εφαρμοστεί η νέα πάγια ρύθμιση. Τόνισαν μάλιστα στην ελληνική πλευρά ότι όσοι από τους οφειλέτες αυτούς δεν εντάξουν τα αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη τους στην ήδη ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, νομίζοντας ότι θα μπορούν να περιμένουν για να τα εντάξουν στην πιο ευνοϊκή νέα πάγια ρύθμιση που θα ισχύσει από το 2020, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη αυστηρότητα, δηλαδή να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία!

12 ή 24 δόσεις
Συνεπώς, με βάση τα δεδομένα αυτά, η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η οποία θα συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η-1-2020 και θα αφορά μόνο τα χρέη που βεβαιώνονται μετά την ημερομηνία αυτή. Η -εφαρμοζόμενη από το 2013- πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων θα εξακολουθεί να ισχύει και μετά την 31η-12-2019 για όλα τα υπόλοιπα χρέη, δηλαδή για:
* τα ήδη υφιστάμενα χρέη τα οποία δεν θα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, με επιλογή των ίδιων των οφειλετών τους
* τα ήδη υφιστάμενα χρέη, τα οποία εξαιρούνται από τη ρύθμιση των 120 δόσεων βάσει της σχετικής νομοθεσίας
* τα χρέη που θα προκύψουν από τώρα μέχρι και τις 31-12-2019.

πηγή:Ναυτεμπορική

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr