Σε μείζον πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η «κινούμενη βόμβα» που ακούει στο όνομα Σταύρος Κοντονής. Επειτα από τις βαριές καταγγελίες του πρώην υπουργού, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για «παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε στηθεί στο Μαξίμου» και τις μη απαντήσεις τόσο από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη νέα ηγεσία του κόμματος της Κουμουνδούρου, να θυμίσουμε μια άλλη σοβαρή υπόθεση που –σύμφωνα με τις πληροφορίες μας– σύντομα θα τη δούμε να απασχολεί –ξανά και με ένταση– τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα.

Πρόκειται για μια υπόθεση-μυστήριο που απαιτεί απαντήσεις από το 2019 και αφορά τις «βόμβες» Κοντονή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, «μετατρέποντας», όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί από κόμματα και βουλευτές, «το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα».

Σκοτεινή ιστορία

Ας θυμηθούμε τι έλεγε τότε ο Σταύρος Κοντονής (περιμένοντας τις νέες αποκαλύψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρώην υπουργό και όχι μόνο). Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει την κυβερνητική απόφαση να ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες παραμονές των εκλογών ως «στίγμα και όνειδος» από μία κυβέρνηση που, όπως τόνιζε, «επαγγέλθηκε την κάθαρση».

Μάλιστα είχε επικρίνει τότε με σφοδρότητα τη διάταξη αλλαγής του αδικήματος για τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. «Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις ότι η τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης, μετατροπής από κακούργημα σε πλημμέλημα (δωροδοκίας) αποτελεί στίγμα και όνειδος για την κυβέρνηση που υλοποίησε την εν λόγω τροποποίηση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τα σχετικά δημοσιεύματα της εποχής, ο πρώην υπουργός είχε δώσει το 2021 κατάθεση στο Ειρηνοδικείο για τις δηλώσεις του περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ευνοηθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Κλείσιμο υποθέσεων

Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Κοντονής κλήθηκε να καταθέσει ως πρώτος μάρτυρας μετά την εκ νέου έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία με αφορμή δηλώσεις του ότι δολίως από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επισπεύσθηκε η επικύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα και να κλείσουν υποθέσεις λόγω παραγραφής ή να έχουν ευμενέστερη τιμωρία.

Μάλιστα, λίγο πριν καταθέσει στον δικαστή, ο Σταύρος Κοντονής, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τις υποθέσεις στις οποίες αναφέρεται σε σχέση με την αλλαγή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας, απάντησε πως αναφέρεται «σε συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε κατά την προεκλογική περίοδο του 2019, για την οποία θα αναφερθώ στην κυρία εισαγγελέα, ονομαστικώς».

«Αλλαξε δολίως...»

Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο, ύστερα από τις επίμαχες δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος σε τηλεοπτική εκπομπή είχε πει πως για τη μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου». Σημείωσε επίσης «ότι υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Εχω υπόψη μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια Αρχή ή η Δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα «αγνοείται» η τύχη αυτής της σοβαρής υπόθεσης. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η μη αντίδραση –μέχρι στιγμής– της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις «ρουκέτες» που σχεδόν κάθε μέρα εξαπολύει ο Σταύρος Κοντονής. Αλήθεια, δεν θα έπρεπε να κληθεί από τον εισαγγελέα για να δώσει εξηγήσεις για τις καταγγελίες του περί «παρα-υπουργείου Δικαιοσύνης», για τη σκευωρία Novartis και για τα υπόλοιπα που έχει πει; Αν δεν τον καλέσουν τώρα, πότε θα το κάνουν;

Βολές από Πελώνη

Η Αριστοτελία Πελώνη (κυβερνητική εκπρόσωπος τότε) για τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον Απρίλιο του 2021 την ακόλουθη δήλωση: «Οι καταγγελίες του Σταύρου Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε επισήμως δόλια επίσπευση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα το 2019 προκειμένου να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να ευνοηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κοντονής προχώρησε ακόμη περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η τότε κυβέρνηση μετέφερε τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, χωρίς να παίρνει θέση επί της ουσίας των καταγγελιών του πρώην υπουργού της Κυβέρνησής του, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά. Αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να σιωπά».

Τέσσερα «μπαμ»

Απαντώντας στις κατηγορίες των πρώην συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην προσπάθεια που έκαναν για να αποδομήσουν τις καταγγελίες Κοντονή δεν δίστασαν να πουν πως είναι «αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», είχε πει τα εξής: «Μίλησα από την πρώτη στιγμή και αυτό διότι πιστεύω ακράδαντα: Πρώτον, ότι το κόμμα που επαγγέλθηκε την κάθαρση δεν μπορεί να οργανώνει ως κυβέρνηση παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων. Δεύτερον, διότι επελέγη μία διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστούν χίλια άρθρα σε μία συνεδρίαση χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τις νομικές σχολές και τις ενώσεις ποινικολόγων. Τρίτον, γιατί μεταφέρθηκε η διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά την αρχική εξαγγελία ακριβώς για να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Βουλής και να ψηφιστεί ο Ποινικός Κώδικας. Τέταρτον, ενώ εγώ πρότεινα στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση να μεταφερθεί ο χρόνος του ισχύοντος Κώδικα, πράγμα που θα έλυνε το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς δεν εισακούστηκα».

Μεγάλη πρεμούρα

Υπενθυμίζεται ότι μετά το εκλογικό Βατερλώ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, ο Αλέξης Τσίπρας –άγνωστο γιατί– πήρε πίσω την απόφασή του να παραιτηθεί άμεσα και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές. Σε δήλωσή του μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι την επομένη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών (2 Ιουνίου 2019) θα πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ζητούσε τη διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο, και ενώ όλοι περίμεναν τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποβάλει και επίσημα –όπως δημοσίως είχε δεσμευτεί από το Ζάππειο– το αίτημά του για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και μάλιστα με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 6 Ιουνίου 2019, και μετά τη σφοδρή σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία και την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Σιγή ασυρμάτου...

Τέλος, η Κουμουνδούρου δεν απάντησε ποτέ για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σπεύσει να περάσει τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα μεταθέτοντας για λίγες ημέρες την ημερομηνία των εκλογών. Φυσικά ούτε ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ποτέ του πειστικές απαντήσεις για την κυβίστηση που έκανε. Ελπίζουμε τώρα που ζητάει «συγγνώμες» (βλ. σκευωρία Novartis) να πει «συγγνώμη» και για την πρεμούρα της κυβέρνησής του να «οργανώσει», όπως πολλάκις έχει καταγγείλει ο Σταύρος Κοντονής, «παραγραφές σοβαρότατων αδικημάτων».