Λίγα 24ωρα απέμειναν για να τελειώσει ο Φεβρουάριος και μαζί του οι προθεσμίες για την πληρωμή σειράς φορολογικών υποχρεώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Ειδικότερα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθούν:

– τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2021 και η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης θέσης σε εκούσια ακινησία (η κατάθεση γίνεται ψηφιακά)

– η 8η και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος

– η 6η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ

– ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου

Παράλληλα, μέχρι τις 26 του μηνός θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικής παροχής, οι οποίες έληγαν εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020 καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί αυτή.

Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Τα χρηματικά ποσά που δίδονται από διάφορους συγγενείς (γονείς, παππούδες, αδέρφια κ.α.)  ή τρίτους σε φορολογούμενο, τότε ο δωρεοδόχος, αυτός δηλαδή που λαμβάνει το χρηματικό ποσό, δύναται με το ποσό αυτό να καλύψει δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον η δωρεά ή η γονική παροχή ολοκληρωθούν εντός του επίμαχου φορολογικού έτους.

Επειδή όμως, παρατάθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σχετικών πράξεων μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, όσες έχουν γίνει  μετά την 1η Ιανουαρίου, υπολογίζονται κανονικά για την κάλυψη των τεκμηρίων του έτους 2020.

Την Παρασκευή εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, κ.λ.π. εφόσον οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2020.

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Έσχες του έτους 2020 (αφορά τη χρήση 2019) και  η οριστικοποίηση από τον διαχειριστή ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης, της εικόνας του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το προηγούμενο έτος και υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής,

Επίσης, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο να αλλάξουν την απόφαση τους, οι  έγγαμοι φορολογούμενοι που έχουν γνωστοποιήσει την επιλογή τους για υποβολή χωριστής φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Πηγή: naftemporiki.gr