Τι άλλο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική συνέντευξη; Οτι «η στρατηγική της ΝΔ είναι ξεκάθαρη: Μια 7κομματική - 8κομματική Βουλή, δηλαδή μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη. Με μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη. Ενα πολιτικό σκηνικό που θα παραπέμπει σε χώρες με απολυταρχικές κυβερνήσεις. Αυτή η τρομακτική εκδοχή πρέπει να αποτραπεί. Εχουμε χρέος να την αποτρέψουμε».

Ποιος όμως κυβέρνησε με μια Βουλή οκτώ κομμάτων «γραφική και απαξιωμένη» και με «μία αντιπολίτευση κατακερματισμένη»; Πολύ σωστά μαντέψατε: Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 τη Βουλή συγκροτούσαν οκτώ κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων). Και το ζήτημα δεν είναι ότι ο πρόεδρος (καμώνεται ότι) δεν το θυμάται. Είναι ότι ο ίδιος άνθρωπος τόσα χρόνια πουλούσε παραμύθια για κοινοβουλευτικό πλουραλισμό, απλή αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας. Για πράγματα, δηλαδή, που ουδέποτε πίστευε, αλλά απλώς τα χρησιμοποιούσε βολικά για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Μείναμε ξανά με την απορία


«Λυπάμαι, αλλά οφείλω να προβώ σε αυτή την αποκάλυψη για να αναδείξω στον ελληνικό λαό τα απύθμενα όρια του θράσους του κ. Μητσοτάκη: Στο ενημερωτικό σημείωμα που μου έστειλε ο κ. Μητσοτάκης γίνεται σαφής αναφορά σε υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, μιλώντας για στρατευμένο στα σχέδια της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου. Πέντε μέρες τώρα παριστάνουν τους ανήξερους για τη δήλωσή του για “Τούρκους της Δυτικής Θράκης” σε τουρκικό ΜΜΕ. Αυτό αναδεικνύει την ανευθυνότητα και την υποκρισία τους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, παραδεχόμενος τελικά ότι ενημερώθηκε αρμοδίως και αδειάζοντας όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του που παπαγάλιζαν τα αντίθετα επί δύο βδομάδες. Ωστόσο, ακόμα και η αναφορά του στον βουλευτή της ΝΔ δεν εξηγεί το γιατί τελικώς εξελέγησαν οι δικοί του βουλευτές και όχι των άλλων κομμάτων. Ισως επειδή γιατί το προξενείο είχε σαφή θέση για το πού και σε ποιους θα δώσει στήριξη;

Οπως τον βολεύει

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της τουρκόφωνης εφημερίδας «Birlik» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, Ιλχαν Τασίν, λέει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε μεν ξεκάθαρα την έκφραση «τουρκική μειονότητα» κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, αλλά «εντός 24 ωρών αναμάσησε τα περί μουσουλμανικής μειονότητας λόγω της πίεσης της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα». Δηλαδή, ο τουρκόφωνος εκδότης θεωρεί ότι η αρχική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν στην πραγματικότητα λάθος, αλλά αναγκάστηκε να το «διορθώσει» μόνο και μόνο λόγω της πίεσης που δέχεται προεκλογικά το κόμμα του. Μια ενδιαφέρουσα θεώρηση για το πώς βλέπουν στην Τουρκία τα «ολισθήματα» του Αλέξη Τσίπρα.

Τον πήραν χαμπάρι

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστορική τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», η οποία έγραψε ότι «πριν από τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιουνίου, η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο των εσωτερικών πολιτικών συζητήσεων στην Ελλάδα. Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στη χώρα η έκφραση “τουρκική μειονότητα” που βγήκε από το στόμα του αριστερού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα». Η εφημερίδα φιλοξενεί και δήλωση του προέδρου τής υπό διάλυσης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», ο οποίος μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι δεν θυμάται άλλη εποχή όπως η σημερινή κατά την οποία «η τουρκική μειονότητα ήταν τόσο αποκλεισμένη και περιθωριοποιημένη».

Τα μυστήρια της Ροδόπης και η ΕΥΠ

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή επιχειρεί να κατευθύνει τις μειονοτικές ψήφους στη Θράκη, πριμοδοτώντας υπεργείως ή πολεμώντας υπογείως υποψηφίους, ανάλογα εάν εξυπηρετούν ή όχι τα συμφέροντα και τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή. Και μπορεί όλη αυτή δράση να γίνεται κάτω από το ραντάρ της κύριας προεκλογικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, όμως είναι κοινό μυστικό ότι γίνεται.

Τις μεθόδους χειραγώγησης της μειονότητας από το τουρκικό προξενείο είχε φέρει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με την υπ’ αριθμ. 5861/17.6.2023 ερώτηση προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Στην ερώτηση οι βουλευτές ανέφεραν ότι «εντείνονται καθημερινά οι καταγγελίες στη Θράκη για τη δράση του Τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Μουράτ Ομέρογλου, ο οποίος υπερβαίνει τον διπλωματικό του ρόλο και τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, περί του σεβασμού των διπλωματών προς τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας στην οποία βρίσκονται και περί της μη ανάμιξής τους στις εσωτερικές υποθέσεις της, ενώ, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, παρεμβαίνει με πρωτοφανή τρόπο στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας μας».

Ο αρμόδιος υπουργός είχε απαντήσει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί αδιαλείπτως τις όποιες τουρκικές απόπειρες αλλοίωσης της πραγματικότητας στη Θράκη προβαίνοντας στις ανά περίπτωση ενδεδειγμένες ενέργειες».

Το έγγραφο της ΕΥΠ που παραδέχτηκε τελικά δημοσίως ότι έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είναι απόδειξη ότι οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν την κατάσταση και έχουν πλήρη γνώση για το τι γίνεται στη Θράκη σφαιρικά για όλους τους υποψηφίους. Είναι λυπηρό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σταθεί στον μουσουλμάνο υποψήφιο της Ν.Δ. για να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. Λόγω προχειρότητας, ωστόσο, δεν τον είχαν ενημερώσει ότι ο Κατραντζή το 2019 έλαβε 5.000 ψήφους και το 2023 μόλις 1.000 (!), σε αντίθεση με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, που από τις 5.000 ψήφους το 2019 εκτινάχθηκε στις 12.000 το 2023 (!). Ισως μάλλον για αυτό τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης τον ονομάζουν δημοσίως «εκλεκτό του προξενείου».