Στο θέμα με τα πλαστά πιστοποιητικά αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν παντού έλεγχοι, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται του πλαίσιο των ελέγχων. Επίσης, εκτίμησε ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις, ενώ σημείωσε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.
Τα όπλα μας είναι το εμβόλιο και η τήρηση των μέτρων, είπε ο υπουργός απαντώντας αν θα ξεκινήσουν κλιμάκια εκ νέου ελέγχους, υπογραμμίζοντας ότι στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει αυστηρή τήρηση των μέτρων.
” Κοιτάμε ανά ΥΠΕ- και αυτή ήταν η εντολή που δώσαμε- να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις, ειδικά αυτές που έχουμε μετά την εφαρμογή ή την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Διότι τότε δημιουργήθηκε μία ελκυστική προσέγγιση σε κάποιον που ήθελε να προβεί σε μία τέτοια πράξη. Αυστηροποιούμε το πλαίσιο, ώστε ακόμα και για έναν στενό του φίλο ή ακόμα και επειδή θα υπάρχει κάποιο οικονομικό κίνητρο, το πλαίσιο να αποτρέψει αυτόν τον υπάλληλο να κάνει την όποια πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις”, υπογράμμισε ο υπουργός.
Συμπλήρωσε ότι ” Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε νέες περιπτώσεις, γιατί πλέον γνωρίζουν άπαντες ότι είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα”.
Μέτρα και ποινικές κυρώσεις
Αναφερόμενος δε στις ποινές, είπε: “Πρώτα από όλα είναι στο Πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατί έτσι είναι η λειτουργία. Όταν πιάνεις κάποιον, κάνεις ΕΔΕ και περνάει Πειθαρχικό, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να κριθεί από κάποιο Όργανο. Και προβλέπεται μια ποινή. Εάν δηλαδή κριθεί κάποιος ότι το έχει κάνει, η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως.
Στην αρχή κάποιος μπαίνει σε διαθεσιμότητα, έρχεται το Πειθαρχικό και αν το Πειθαρχικό αποφανθεί ότι το έκανε, απολύεται.
Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημμέλημα πλαστογραφίας ή απάτης. Αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα.Εμείς προσθέσαμε το διοικητικό πρόστιμο.Είναι πλέον πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο των ποινών. Ωστόσο, πρέπει να έχεις έναν πλήρη μηχανισμό έτσι ώστε ακόμα και αυτούς που δεν θα τους αποτρέψουν οι αυστηρές ποινές, να έχεις τον τρόπο να τους βρίσκεις. Αυτό κάνουμε τώρα”.
Καμπανάκι για ανεμβολίαστους
Για νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα τόνισε ότι “υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός, ιδιαίτερα όσο πηγαίνουμε σε πιο ψυχρό κλίμα και άρα η παρουσία του κόσμου σε κλειστούς χώρους θα είναι πιο έντονη. Θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη διασπορά του ιού στην κοινότητα”.
Ενώ για τα σχολεία ο υπορυγός υπογράμμισεότι “υπάρχει ένα πάρα πολύ προσεκτικό υγειονομικό και εκπαιδευτικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των σχολείων διότι η βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Με τήρηση των μέτρων, με πάρα πολλά τεστ, με ακόμα περισσότερα τεστ όταν θα υπάρχει κρούσμα. Καταλαβαίνουμε τους φόβους των γονέων. Τι λέμε όμως; Ότι έχουμε φτιάξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο που πρέπει να ξέρουν οι γονείς ότι και κρούσμα να υπάρξει μέσα στην τάξη, θα υπάρχει ιχνηλάτηση, έτσι ώστε να μπορούν με ασφάλεια να στείλουν το παιδί τους στο σχολείο την επόμενη μέρα. Γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες που πρέπει να παρακολουθήσουμε για να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό το άνοιγμα την εξέλιξη της πανδημίας. Ξέρουμε ότι η τηλεκπαίδευση δημιουργεί πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και εκπαιδευτικό αλλά και στη ψυχική υγεία των παιδιών”.
Χτύπησε δε καμπανάκι ότι άπαντες πρέπει να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα διότι ο ο καθένας έχει κίνδυνο να νοσήσει. “Τι προσφέρει το εμβόλιο; Μειώνει τις πιθανότητες νόσησης, μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης και μειώνει δραστικότατα τις πιθανότητες η νόσηση να είναι σοβαρή. Εάν λοιπόν είχαμε εμβολιαστεί όλοι θα είχαμε καταφέρει να έχουμε «τείχος ανοσίας» αλλά και να ακόμα μην είχαμε πιάσει το «τείχος ανοσίας», θα ξέραμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πανίσχυρο γιατί δεν θα είχαμε πολύ σοβαρές νοσήσεις. Έτσι και ο εμβολιασμένος θα πρέπει να συμπεριφέρεται με ιδιαίτερη προσοχή, να τηρεί τα μέτρα και να μην αισθάνεται ότι ξαφνικά επειδή εμβολιάστηκε αυτό και μόνο αρκεί”, σημείωσε.
Ελέγχουμε όλες τις καταγγελίες
“Το σύστημα είναι αρκετά έως πολύ ασφαλές και πραγματικά η λειτουργία του δεν έχει θέσει σε κίνδυνο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, οπότε μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις”, τόνισε σε άλλες του δηλώσεις χθες στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. “Αυτό το αναφέρω γιατί είχε δοθεί η εικόνα στην αρχή, ειδικά στον Παλαμά, πως επειδή ήταν πολύ περισσότεροι οι εμβολιασμοί από τον πληθυσμό, ότι μπορεί να συνέβαινε κάτι άλλο. Δεν συμβαίνει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να παραβιαστεί το σύστημα. Στην πραγματικότητα παραβιάζεται με έναν και μοναδικό τρόπο, αν υπάρχει κάποιος επίορκος, ο οποίος έχει τους κωδικούς. Όμως χάρις στις «άμυνες» του συστήματος, μπορούμε να βρούμε αυτές τις περιπτώσεις”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όπως συμπλήρωσε, “κοιτάμε παντού. Όπου έχουμε καταγγελία. Αυτή τη στιγμή- τουλάχιστον από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας- είμαι σε συνεχή επαφή με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, οπουδήποτε γίνεται η οποιαδήποτε καταγγελία. Το ένα έχει να κάνει με κωδικούς, αν έχουν αλλάξει, που είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις. Το δεύτερο είναι λίγο πιο σύνθετο και το ψάχνουμε παραπάνω. Πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει και έχουν πιστοποιητικό νόσησης, όπου εξετάζουμε αν μετά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχουν δηλωθεί χωρίς μοριακό έλεγχο και είναι μόνο με δήλωση rapid test. Αυτά τα δύο είναι τα βασικά φαινόμενα.”
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, είπε ότι “πρώτον κάνουμε ελέγχους εκεί που αναφέρονται ύποπτα περιστατικά και δεύτερον, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο. Διότι, θα το πω ευθέως, ένας άνθρωπος που το κάνει αυτό, μπορεί να το κάνει για τον εαυτό του, όταν, όμως, το κάνει ένας υπάλληλος για σειρά συγκεκριμένων ανθρώπων, όπως στην περίπτωση του Παλαμά, μας μπαίνουν υποψίες ότι ίσως υπάρχει και άλλο κίνητρο. Αυτό θα το κρίνει η Δικαιοσύνη”.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο απόλυσης τόνισε ότι “η ΕΔΕ οδηγεί σε απόλυση, εάν κριθεί ότι έχει γίνει αυτή η πράξη. Γιατί πολλές φορές, άκουσα «γιατί δεν λέτε απόλυση»; Την απόλυση την αποφασίζουν τα Πειθαρχικά. Αλλά για αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική ποινή που υπάρχει, αν το Πειθαρχικό σε κρίνει ένοχο, είναι η απόλυση. Επομένως αυτός που το διέπραξε κινδυνεύει να απολυθεί.
Επιπλέον, βάλαμε να υπάρχει και 5.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο κατά περίπτωση και για να τιμωρήσουμε περισσότερο τον υπάλληλο αλλά και για να καλύψουμε τις περιπτώσεις των ιδιωτών γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. Συνεπώς είναι ένα αυστηρό πλαίσιο και για τους ιδιώτες ιατρούς”.
Σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, είπε ότι αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των εργαζομένων. “Όταν ξεκίνησε η υποχρεωτικότητα, οι εμβολιασμένοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν στο 80% και τώρα έχουμε φτάσει στο 95%. Αυτό δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα απέδωσε. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Προφανώς όταν φεύγουν 5.500 εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία θα δημιουργηθούν και κάποιες αρρυθμίες. Τις καλύπτουμε, όμως, με προσλήψεις και με μετακινήσεις. Επιπλέον, τα στοιχεία που έχουμε μας δείχνουν ότι εμβολιάζεται και τώρα κόσμος, που σημαίνει ότι αποδίδει το μέτρο της δεύτερης ευκαιρίας. Σέβομαι τους ανθρώπους στο ΕΣΥ, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν αγώνα και ας μη θέλουν να εμβολιαστούν. Εγώ τους σέβομαι. Δεν σέβομαι όμως αυτόν που προσπαθεί με παράνομη πράξη να δείξει ότι είναι εμβολιασμένος και να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των άλλων”, τόνισε συγκεκριμένα.