Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ, Γιάννης Σωτηρίου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.
Κατά τη συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας ανέλυσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα εξηγήσει τις αιτίες, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνονται και οι αυξήσεις στην τιμή συγκεκριμένων φαρμάκων, που είναι πάρα πολύ φθηνά, της τάξης του 1-2 ευρώ, το κόστος των οποίων έχει αυξηθεί υπέρμετρα, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Xαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε:
- Πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν / σε αυτά τα πολύ φτηνά
- θα υπάρξει διόρθωση τιμών που δεν θα την επωμίζεται ο πολίτης – επειδή ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή – οι τυχών αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη
- Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές αν διατηρούν αποθέματα όπως προβλέπει ο νόμος ώστε να τροφοδοτούν την αγορά
- Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα ισχύει μόνο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να γίνεται καλύτερος έλεγχος.
- Δεν θα έχουμε την γραπτή αλλά την ηλεκτρονική συνταγή.Σε αυτά που έχουμε πλήρη εξάρτηση από χώρες Ασίας και δεν μπορούν να παραχθούν θα διευρυνθούν οι παραγγελίες από ΙΦΕΤ ώστε αυτά που δεν έχουμε ως υποκατάσταστα να τα προμηθευτούμε ώστε να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς.
- «Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων.
- Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».
- Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός.
- Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία, τόνισε.
- Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, καθώς είναι «πλήρως διασφαλισμένη».
- Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».
- Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά, πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».
- Η Ελλάδα έλαβε όλα τα μέτρα και άμεσα θα αρχίσει να «φαίνεται η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.«Δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες».
Όπως γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μία κατηγορία φαρμάκων με διαχρονική έλλειψη και στην τωρινή έλλειψη κυρίως δραστικής ουσίας παρεκαταμόλης, αντιβιώσεων και άλλων σκευασμάτων.
«Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων. Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».
Όπως γνωστοποίησε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: σε μία κατηγορία φαρμάκων με διαχρονική έλλειψη και στην τωρινή έλλειψη κυρίως δραστικής ουσίας παρεκαταμόλης, αντιβιώσεων και άλλων σκευασμάτων.
«Το παγκόσμιο πρόβλημα οφείλεται στη μείωση παραγωγής, απότοκο της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της έλλειψης πρώτην υλών», μεταξύ άλλων. Μάλιστα, η κατανάλωση σε φάρμακα που έχουμε φέτος είναι από 25 έως 40% περισσότερη, κάτι που δείχνει πως «παρά τη μειωμένη παραγωγή η Ελλάδα έχει επάρκεια».
Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες, τόνισε ο υπουργός.
«Πλήρως διασφαλισμένη» η επάρκεια
Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά υπήρχε πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία, τόνισε.
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια στην ελληνική αγορά, καθώς είναι «πλήρως διασφαλισμένη».
Στη συνέχεια, ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση από το καλοκαίρι, όπως το clawback. «Τα δύο μέτρα που δεν στηρίχτηκαν από την αντιπολίτευση, σήμερα διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων».
Πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων σε αποθήκες, ελέγχονται εννέα μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για το αν διατηρούν τα αποθέματα που προβλέπει ο νόμος.
Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων σε γενόσημα φάρμακα.
Συνταγογραφούμενα σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά – Πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε παιδικά φάρμακα
Όπως διευκρίνισε, τα συνταγογραφούμενα που είναι σε έλλειψη, θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά. «Θέλω να καταστήσω σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα», υπογράμμισε.
Για αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και «παιδικά φάρμακα» είπε πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν. Έχουν την επάρκεια στα ελληνικά γενόσημα».
Τυχόν αυξήσεις δεν θα επιβαρύνουν τον πολίτη
Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι «πολύ φτηνά φάρμακα του 1-3 ευρώ που είναι κοστολογικά ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες 60-70 ευρώ, σε αυτά τα πολύ φτηνά θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης γιατί ως γενόσημα φάρμακα δεν έχουν συμμετοχή.
«Οι τυχόν αυξήσεις μερικών λεπτών ή ευρώ δεν θα μεταφερθούν στον πολίτη».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς» – «Καμία επιβάρυνση στους πολίτες»
Το παγκόσμιο πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει παραπληροφόρηση, γιατί η Ελλάδα παίρνει μέτρα από την άνοιξη, τόνισε.
«Οι απώλειες σε ιδιωτικά φαρμακεία θα ομαλοποιούνται σταδιακά», πρόσθεσε και τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους γονείς».
Η Ελλάδα έλαβε όλα τα μέτρα και άμεσα θα αρχίσει να «φαίνεται η αποκλιμάκωση», συμπλήρωσε.
Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους πολίτες».
Επιστολή Πλεύρη στην επίτροπο Υγείας – Ζητεί κεντρική πολιτική για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Παρέμβαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων ζήτησε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συγκεκριμένα χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.
Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας:
«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.
Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση Σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».