Η μείωση των μεταναστευτικών ροών, σε σχέση με το 2019, ξεπερνά το 80%, ενώ μόνο την τελευταία τετραετία, το Λιμενικό διέσωσε πάνω από 40.000 συνανθρώπους μας, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε εκδήλωση για την ανάδειξη προσφοράς του λιμενικού σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι έως σήμερα έχουν εξαρθρωθεί 19 κυκλώματα και έχουν συλληφθεί πάνω από 450 διακινητές, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 5.000 επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας.

«Σήμερα τιμούμε το θάρρος και την αποφασιστικότητα των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν καθημερινά σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες διασώζοντας χιλιάδες ανθρώπους, καταπολεμώντας το οργανωμένο έγκλημα» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε η βράβευση πέντε σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας για το θάρρος τους, καθώς διέσωσαν δεκάδες συνανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

“Όλοι εσείς, γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος, με την καθημερινή σας δράση εκπέμπετε το διπλό μήνυμα της πατρίδας μας: Προβολή ισχύος για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας και νομιμότητας αλλά ταυτόχρονα και προβολή συνεργασίας με όποιον γειτονεύει και βέβαια βοήθειας σε όποιον κινδυνεύει”, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος.

Σημειώνεται ότι από το 2019 έως και σήμερα το Λιμενικό Σώμα, σε περισσότερες από 1.800 υποθέσεις, έχει κατασχέσει 884 τόνους κατεργασμένης κάνναβης, 1.485 τόνους ακατέργαστης κάνναβης, 619 τόνους κοκαΐνης και περίπου 5 τόνους ηρωίνης.

Ως προς τη δίωξη του λαθρεμπορίου, από το 2019 έως και σήμερα, σε 330 υποθέσεις, έχουν συλληφθεί 405 άτομα, ενώ έχουν κατασχεθεί 46 εκατ. τσιγάρα και 12,385 τόνοι καπνού, που αντιστοιχούν σε σχεδόν 13 εκατ. ευρώ διαφυγόντες δασμούς.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν γυναίκες και άνδρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Κεντρικοί Λιμενάρχες και Λιμενάρχες του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και στελέχη του που επιχειρούν κυρίως στην ίδια περιοχή, με πλωτά μέσα και περιπολικά ανοικτής θαλάσσης.

Επίσης τιμήθηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην προστασία των θαλασσίων συνόρων, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ο επίτιμος αρχηγός Λιμενικού Σώματος Ελληνικής – Ακτοφυλακής, Ναυάρχος Λιμενικού Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης, υποναύαρχος Τρύφωνας Κοντιζάς, καθώς και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, Πλοίαρχος, Γεώργιος Χριστιανός για το ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρησιακό έργο του.