«Όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούμε σταθερά μια ολοκληρωμένη κοστολογημένη και συγκεκριμένη ανάπτυξη των λιμένων της χώρας που ήδη αποδίδει καρπούς» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων.

Ο υπουργός είπε ότι μετά από ενδελεχή προγραμματισμό και διαβούλευση με την ΕΕ διασφαλίσαμε για τα λιμάνια περισσότερα από 205 εκατ. ευρώ μέσα από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα μας κατάφερε για πρώτη φορά να αποκτήσει δημόσια πολιτική στο χώρο των θαλασσίων νησιωτικών υποδομών.

Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών της χώρας μας, τονίζοντας ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον ενώ εκτίμησε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μέχρι τέλος του έτους θα έχει οριστική σύμβαση με ανάδοχο, όπως και τα υπόλοιπα τρία λιμάνια, μέσα στο 2023 (Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Ηρακλείου).

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος είπε από την πλευρά του πόση σημαντική είναι η λειτουργία των λιμανιών της χώρας από γεωστρατηγικής πλευράς, ενώ έκανε λόγο για «κρυμμένο» εθνικό πλούτο.

«Λειτουργούμε με στρατηγική και σχέδιο ώστε να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε και να χρησιμοποιήσουμε όλους τους λιμένες της χώρας, γι’ αυτό το λόγο έχουμε χαράξει μία εθνική λιμενική πολιτική έως το 2030» τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

Αναφέρθηκε Port community systems τονίζοντας ότι έχει γίνει πλέον νόμος του κράτους, κάτι που θα οδηγήσει στην ψηφιακή μετάβαση λειτουργίας των λιμανιών, εφόσον οι χρήστες θα μπορούν μέσα από αυτή την ηλεκτρονική πλατφόρμα να συνδιαλλάσσονται.

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ ΟΛΘ και ΟΛΠΑ

Μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, στην καλύτερη προετοιμασία των λιμένων στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα και σε επιχειρηματικές ευκαιρίες, υπεγράφη μεταξύ των λιμένων Θεσσαλονίκης και Πατρών στη διάρκεια της εκδήλωσης της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος.

Η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε από τους κ.κ. Θάνο Λιάγκο, εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε. και Παναγιώτη Τσώνη, διευθύνοντα σύμβουλο και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΠΑ Α.Ε.

«Φιλοδοξούμε να είμαστε ο κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων εφοδιαστικής αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η δημιουργία συνεργειών με σημαντικούς εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί βασικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΛΘ Αθανάσιος Λιάγκος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΠΑ Παναγιώτης Τσώνης είπε ότι «η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ του ανθρώπινου κεφαλαίου των δύο λιμένων είναι ένα από τα σκέλη της συνεργασίας που θα δοθεί έμφαση.

«Τόνισε επίσης ότι μέσα από τη συνεργασία τους τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας θα αναπτυχθούν εμπορικά-οικονομικά ακόμα περισσότερο και θα βελτιώσουν τη θέση τους έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.