Σοκάρει η πρόβλεψη για ισχυρό σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα, η οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφει μια συνεχή σεισμική δραστηριότητα, προκαλώντας καβγά στις τάξεις των σεισμολόγων.

Μιλώντας στο MEGA, o σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι τα σεισμικά δεδομένα σε όλη τη χώρα αρχίζουν και αλλάζουν προς το χειρότερο και η περιοχή που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες είναι η Θήβα. «Η Θήβα μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι 6,5 Ρίχτερ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω πρόβλεψη προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη,ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα.  «Το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό», εξήγησε χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια «εγκληματικές» τις δηλώσεις ότι περιμένουμε σεισμό 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή. «Πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», είπε. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τη Θήβα, καθώς όπως είπε «δεν βλέπει μεγάλο σεισμό».

Με έτερες δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Τσελέντη, λέγοντας «δεν θα πω τι είπαν στον Τσελέντη, άλλοι εκτός Ελλάδος».  Για να δώσει πληρέστερη εικόνα για το ρήγμα της Θήβας, είπε πως «από τον Ιούλιο 1700 σεισμοί στη Θήβα, όπως στο Αρκαλοχώρι».

Από την πλευρά του ο  Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας, έχει κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στη Θήβα συνεχίζεται εδώ και 4 μήνες περίπου, με τον μεγαλύτερο σεισμό να είναι αυτός των 5,1 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται, έχει δηλώσει, για για μια ιδιόρρυθμη ακολουθία.

Πιθανοί μετασεισμοί 5 Ρίχτερ στην Κρήτη

«Ο σεισμός ήταν μεγάλος και πολύ ισχυρός, και αυτό δικαιολογεί τον μεγάλο αριθμό μετασεισμών. Ενδέχεται οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν να είναι μεγέθους 5 Ρίχτερ. Ήδη η καταστροφή είναι εκτεταμμένη, με λιγότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, και είναι ευάλωτα σε επόμενους μετασεισμούς», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο MEGA.

Για τουλάχιστον ένα μήνα θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, υπογράμμισε.

Η μετασεισμική ακολουθία που αναμένεται στην Κρήτη θα ξεπεράσει τα 5 Ρίχτερ εκτίμησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA και ο Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ «ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος», ενώ όπως είπε αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί οι οποίοι μπορεί να φτάσουν το 5,1 5,2 Ρίχτερ» σημείωσε.

Ο καθηγητής προέτρεψε τον κόσμο να μην πλησιάζει τα σπίτια, ενώ όπως αποκάλυψε, ενόσω ήταν με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατέρρευσαν δύο κτίρια μπροστά τους.

Μιλώντας για το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε χθες την Κρήτη, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, είπε στον ΑΝΤ1, ότι το ρήγμα γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου», είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για το λόγο αυτόν ζήτησε από το δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

Αιτιολογώντας το γιατί προκλήθηκαν τόσο μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, είπε πως αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού, αφετέρου έκανε λόγο για «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί.

Από την άλλη, καθησύχασε τους κατοίκους της πόλης του Ηρακλείου για τυχόν καταστροφές, προειδοποιώντας τους παράλληλα να είναι προσεκτικοί για τυχόν πτώση υλικών στους στενούς δρόμους. Όσο αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ,  αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Για τη Νίσυρο είπε ότι, «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι, ο σεισμός στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση αυτός ο σεισμός να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα» και κατέληξε εξηγώντας πως «δεν ισχύει ότι έχουμε ενεργοποιήσει τα ρήγματα στην Ελλάδα λόγω της ζέστης».