Αισθητά ταχύτερη πρόσβαση – ακόμη και 1,5 χρόνο νωρίτερα σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες – έχουν οι Έλληνες ασθενείς και γιατροί στις νέες ογκολογικές θεραπείες, και μάλιστα χωρίς κόστος, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, αποτελεί ένα από τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του ΕΣΥ σε σχέση με άλλα δημόσια συστήματα υγείας, όπου η ένταξη ενός καινοτόμου φαρμάκου στην κλινική πράξη καθυστερεί σημαντικά λόγω γραφειοκρατίας και διαπραγματεύσεων.
«Είμαστε πραγματικά τυχεροί στην Ελλάδα – τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς – που μπορούμε να έχουμε άμεση πρόσβαση σε ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορεί», τόνισε στην εκπομπή Πρωταγωνιστές του Alpha ο παθολόγος-ογκολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Μαρίνος Τσιατάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας νέος συνδυασμός στοχευμένης χημειοθεραπείας και ανοσοθεραπείας, που ανακοινώθηκε σε ευρωπαϊκό συνέδριο τον Σεπτέμβριο και ήδη από τον Οκτώβριο ήταν διαθέσιμος στην Ελλάδα. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία, οι ασθενείς δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία.
Ο κ. Τσιατάς ανέφερε ακόμη την περίπτωση ενός νέου φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο αποδεδειγμένα επιμηκύνει την επιβίωση. «Μόλις εγκριθεί στις ΗΠΑ ή ακόμη και αν απλώς ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μελέτης σε ένα διεθνές συνέδριο, ο Έλληνας ογκολόγος μπορεί να αιτηθεί τη χορήγησή του από τον ΕΟΦ ή τον ΕΟΠΥΥ. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται προηγουμένως συμφωνία μεταξύ εταιρείας και οργανισμού φαρμάκων, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει μήνες», εξήγησε.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιατάς υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί την τελευταία εικοσαετία στην ογκολογία, με θεραπείες όλο και πιο στοχευμένες ανά τύπο και υπότυπο καρκίνου, οι οποίες προσφέρουν καλύτερες προοπτικές επιβίωσης για τους ασθενείς.