Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης, κατέθεσε, το πρωί της Δευτέρας (27/1), στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων στο Θησείο.
Το απόγευμα, ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Ο κ. Πικραμμένος στην ομιλία σου αναφέρθηκε στα 75 χρόνια από την ημέρα της απελευθέρωσης του Άουσβιτς τονίζοντας πως «δεν αρκεί να βλέπουμε το Ολοκαύτωμα, μόνον ως απαράγραπτο χρέος και άσβεστο στίγμα στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο καθήκον. Έχουμε την υποχρέωση αλλά και τη θέληση να μεταλαμπαδεύσουμε αυτήν την ιερή μνήμη του Ολοκαυτώματος στη νέα γενιά. Να περάσουμε στους νέους ανθρώπους την ευθύνη να διατηρήσουν τη μνήμη αυτή ζωντανή και να σταθούμε ως κοινωνίες, μπροστά και απέναντι σε κάθε φαινόμενο, σε κάθε ενέργεια που επιχειρεί να διαχωρίσει τους ανθρώπους με βάση τη θρησκεία, την καταγωγή, το χρώμα ή το φύλο».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνέδεσε την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος για το έτος 2021 που ανατέθηκε στην Ελλάδα με το επετειακό έτος εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία του 1821 σχολιάζοντας πως η απόφαση της ανάθεσης από την Ολομέλεια της Συμμαχίας αντανακλά την εφαρμογή μιας συνεπούς και διαχρονικής εθνικής στρατηγικής από μέρους της Ελλάδος αναφορικά με τα ζητήματα της καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της προάσπισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
«Η θετική συμβολή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία συνέβαλε ώστε σήμερα να είμαστε στον πυρήνα των κρατών που μάχονται τον αντισημιτισμό και έχουν αποφασιστικό λόγο στην κατάρτιση και την εφαρμογή νομοθετικών και μορφωτικών προτάσεων» είπε ο κ. Πικραμμένος και θύμισε πως τον περασμένο Νοέμβριο με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα υιοθέτησε πλήρως τον Ορισμό Εργασίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τον Αντισημιτισμό καθώς και τον Ορισμό Εργασίας για την Άρνηση και τη Στρέβλωση του Ολοκαυτώματος. Έγινε, μάλιστα, η πρώτη χώρα που προέβη σε αυτήν την ενέργεια.
«Στην χώρα μας, θέλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή. Ήδη η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε νομοθεσία σχετικά με την ανάκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από Ισραηλινούς Εβραίους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από το 1945 και ενέκρινε αποζημίωση για την Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης για το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο που καταστράφηκε από τους Ναζί. Προχώρησε επίσης στην αποκατάσταση της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών (έκλεισε το 1935) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων, μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος» συμπλήρωσε.
Τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η φλόγα της μνήμης και να «μεταφέρουμε στη νέα γενιά μια βαθιά και οδυνηρή αλήθεια: ότι το Ολοκαύτωμα είναι χωρίς αμφιβολία το γεγονός που τέμνει στα δύο την ιστορία του ταραγμένου 20ου αιώνα και επισφραγίζει με την απερίγραπτη βία του, τη μακραίωνη ιστορία διωγμού των Εβραίων της Ευρώπης. Με τον χιτλερικό ναζισμό, το απάνθρωπο πνεύμα του αντισημιτισμού φτάνει στο απόγειό του, καταμεσής της διαφωτισμένης και πολιτισμένης Ευρώπης».
Αναφορά έκανε τόσο στον Έλληνα Ιουδαίο φιλόσοφο, Φίλων τον Αλεξανδρεύς ο οποίος “εξύμνησε την Ελλάδα γράφοντας: «Μόνη γαρ η Ελλάς αψευδώς ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμη»” όσο και στον συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή που “διακρίθηκε τόσο στη Μικρασιατική εκστρατεία όσο και κατά το έπος του 1940, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο πεδίο του αλβανικού μετώπου”.
Ο κ. Πικραμμένος μίλησε και για την Θεσσαλονίκη όπου «υπήρξε το ιστορικό κέντρο των Σεφαραδιτών Εβραίων, των οποίων οι πρόγονοι είχαν εκδιωχθεί από την Ισπανία του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας το 1492. Μισόν αιώνα περίπου μετά την εγκατάστασή τους ξεκίνησε η χρυσή εποχή του ιουδαϊκού πνεύματος στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη έγινε ένα σημαντικό κέντρο των εβραϊκών θεολογικών σπουδών, προσείλκυσε σπουδαστές από όλο τον κόσμο και επέτρεψε να αναδειχθούν προσωπικότητες μεγάλης φήμης, ραβίνοι, ποιητές και λόγιοι».
Επεσήμανε την προσφορά των μελών της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, την ιστορία και τον πολιτισμό της, συμπληρώνοντας πως αποτελεί τον συνδετικό μας κρίκο με «την φίλη και σύμμαχο χώρα του Ισραήλ».
Ο κ. Πικραμμένος μίλησε για τις προσπάθειες που έγιναν από τους Έλληνες Χριστιανούς να προστατεύσουν του Εβραίους στην Ελλάδα και στάθηκε στην περίπτωση της Ευαγγελίας Γεωργιάδου, αδελφής της γιαγιάς του Πρωθυπουργού, που «δέχτηκε και φιλοξένησε στο σπίτι της για όλη τη διάρκεια της κατοχής, την Υβέτ Βεντούρα, ένα από τα δύο παιδιά Χανιώτικης οικογένειας. Η Υβέτ Βεντούρα και η Σάκη Κυπραίου, κόρη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου από την οποία και έχουμε τη μαρτυρία, μεγάλωσαν σαν αδέλφια».
«Το μήνυμα, που στέλνει η Ελληνική Κυβέρνηση προς κάθε κατεύθυνση, με τη σημερινή αυτή εκδήλωση Μνήμης και την ταυτόχρονη παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άουσβιτς, είναι ότι έχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό. Για όλους τους Έλληνες πολίτες, Εβραίους, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους ή οιουδήποτε άλλου θρησκεύματος, η Ελληνική Δημοκρατία εγγυάται τη ζωή, την περιουσία και την αξιοπρέπειά τους. Εγγυάται το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.