Αποχώρησαν οι Ακόλουθοι Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας από την άσκηση ANATOLIAN PHOENIX. Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν οι Ακόλουθοι Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας στην Άγκυρα σχετικά με τη συμμετοχή των χωρών τους στην άσκηση, στην οποία συμμετέχει και το παράνομο ψευδοκράτος με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν. 

Από πλευράς τους, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, οι Ακόλουθοι Άμυνας απάντησαν ότι συμμετέχουν με παρατηρητές και ότι σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την Άσκηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα συμμετέχει το ψευδοκράτος. Αφού ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας διέταξαν την απόσυρση των παρατηρητών τους από την άσκηση κάτι το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε.

«Η έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και βλέπουμε ότι παρά τη σχετική “ηρεμία” συνεχίζουν να προωθούν τις ανυπόστατες επιδιώξεις τους. Απέκρυψαν επιμελώς από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς κατά την διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται πάντοτε πριν από διεθνείς ασκήσεις, την συμμετοχή του παράνομου ψευδοκράτους. Προφανώς εφόσον αποσύρθηκαν οι Ισπανοί και οι Πολωνοί, έχουν υποστεί “πλήγμα”».

Η συγκεκριμένη άσκηση έρευνας – διάσωσης διεξάγεται από τις 6-16 Ιουνίου στην τουρκική ενδοχώρα ενώ σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στις 9 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι εκτός από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Πολωνία, η Ισπανία και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους.