Πήγαν να άρουν την καραντίνα στην Ουχάν και το… πήραν πίσω

6
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δήμαρχος της Ουχάν ανακοίνωσε πως μη μόνιμοι κάτοικοι της πόλης που είναι καλά στην υγεία τους θα μπορούν υπό όρους να λαμβάνουν άδεια να την εγκαταλείψουν, πράγμα που -όπως φαίνεται- έκανε έξαλλη την κινεζική ηγεσία καθώς σχεδόν αμέσως ανακλήθηκε κακήν κακώς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η ανακοίνωση του δήμου της Ουχάν ότι θα επιτρέπεται στο εξής σε μη μόνιμους κατοίκους, σε στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών και άλλους να εγκαταλείπουν την πόλη υπό όρους έγινε χωρίς να έχει ληφθεί άδεια και ανακαλείται».

Νωρίτερα, η (μερική) άρση της καραντίνας μετά την αρχική έκπληξη είχε δημιουργήσει ελπίδα σε όλο τον κόσμο πως η κατάσταση στην κινεζική λουτρόπολη έχει αρχίσει να εξομαλύνεται, καθώς επρόκειτο για το πρώτο μέτρο χαλάρωσης της καραντίνας από την 23η Ιανουαρίου, πέραν της απομάκρυνσης με μισθωμένα αεροσκάφη εκατοντάδων πολιτών ξένων κρατών.

Σύμφωνα με τον δήμο, οι μη κάτοικοι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ουχάν εάν δεν έχουν συμπτώματα της ασθένειας και δεν έχουν έλθει σε επαφή με φορείς του κορωνοϊού.

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση του δημάρχου της Ουχάν, μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ιδιαίτερο λόγο να φύγουν, εάν για παράδειγμα χρειάζονται ιατρική θεραπεία που δεν σχετίζεται με την επιδημία, θα μπορούν επίσης να λάβουν άδεια να το κάνουν, όπως επίσης και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εστάλη στην Ουχάν για να συμμετάσχει στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άδεια των αρχών και οι αποχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται κατανεμημένα.

Καθώς οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις συνεχίζουν να μην έχουν ακόμη αποκατασταθεί στην Ουχάν, ο δήμος διευκρίνισε ότι μόνο δύο άνθρωποι θα μπορούν να φεύγουν οδικώς, ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο/η οδηγός του αυτοκινήτου.

Όταν φθάνουν στους προορισμούς τους, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να δηλώνουν την άφιξή τους στις τοπικές αρχές και να παρακολουθούν την κατάστασή τους για 14 ημέρες.

Ορισμένοι δήμοι, όπως αυτός του Πεκίνου, επιβάλλουν καραντίνα 14 ημερών στο ξενοδοχείο ή κατ’ οίκον στους ανθρώπους που φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της χώρας.

Στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, της οποίας είναι πρωτεύουσα, καταγράφονται τα περισσότερα από τα 77.000 κρούσματα της ασθένειας στην ηπειρωτική Κίνα, ανάμεσά τους περίπου 2.600 θανατηφόρα.