Ισχυρότατες είναι οι δυτικές πιέσεις προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει η απειλητική ρητορική σε βάρος της χώρας μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, στη Νέα Υόρκη ασκήθηκαν πάρα πολλές πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν και στους συνεργάτες του από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει η τακτική της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας.
Πάντως σήμερα ο τουρκικός Τύπος επαναφέρει δημοσιεύματα με ψευδείς ισχυρισμούς περί πνιγμένων προσφύγων στο Αιγαίο από «παράνομες» απωθήσεις των ελληνικών αρχών, στη γραμμή που χάραξε και ο ίδιος ο Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Για την ομιλία Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, η εφημερίδα Hurriyet γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός από τη μια έστειλε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας αλλά από την άλλη η ελληνική πλευρά μιλά για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για συνάντηση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα «θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά μέχρι τότε». Πετάει δηλαδή το μπαλάκι στους Έλληνες, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια χαραμάδα συνεννόησης.
«Ο πρόεδρός μας (σ.σ.: Ερντογάν) δεν αποκλείει κανέναν. Αν γίνει ένα βήμα, ο πρόεδρός μας κάνει δύο βήματα. Έρχονται διάφορα μηνύματα. Τα εξετάζουμε. Δεν μπορώ να πω από τώρα αν θα γίνει η συνάντηση η όχι. Θα δούμε τι βήματα θα γίνουν ως τότε. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς. Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλίν, κίνηση που δείχνει ότι αλλάζει την στρατηγική του, αφού από το «δεν ξαναβλέπω τον Μητσοτάκη», περνάμε στο «δεν αποκλείουμε τίποτα».