Το τεράστιο όφελος που θα έχει η χώρα, τόσο στην αντιστροφή του brain drain, όσο και στην ανάπτυξη νέων και καλών θέσεων εργασίας για τους καθηγητές και, εν γένει, το πανεπιστημιακό δυναμικό, από την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων σημειώνει σε σημερινό (06/04) άρθρο του στην Real News ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης τονίζει πως τα 12 μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, που κατέθεσαν τις σχετικές αιτήσεις για την ίδρυση τους στην Ελλάδα, θα επενδύσουν πόσο άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, «η κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή έκανε ένα θαρραλέο βήμα ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των ευκαιριών για γνώση. Η κατάθεση 12 αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που ζητούν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025, συν μία ακόμη για το 2026, είναι η δικαίωση της απόφασής μας να συνταχθούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, να παλέψουμε με ιδεοληψίες και στερεότυπα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό hub της Ευρώπης.
Αν και οι 12 αιτήσεις που κατετέθηκαν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές και λάβουν την έγκριση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας, το όφελος για τη χώρα θα είναι τεράστιο. Αντιστροφή του brain drain, προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, νέες θέσεις εργασίας για το πανεπιστημιακό δυναμικό που μεγαλουργεί στο εξωτερικό, νέοι δρόμοι στην έρευνα».
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός τονίζει ότι, «η αξία της επένδυσης στη γνώση είναι ανεκτίμητη. Το κόστος της δαπάνης όμως που προτίθενται να κάνουν αυτά τα 12 Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, είναι μετρήσιμο για την ελληνική οικονομία. Οι προτάσεις που κατέθεσαν για επενδύσεις σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό αγγίζουν αθροιστικά τα 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία. Τα 243 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε campus και ακίνητα που θα στεγάσουν τα πανεπιστήμια και τα 341 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο ανθρώπινο δυναμικό. Μόνο μία από τις προτάσεις αφορά επένδυση 92 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 65 εκατ. ευρώ για το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Μία δεύτερη αφορά επένδυση 50 εκατ. ευρώ για κτίρια και 35 εκατ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό, πάντα στην πενταετία. Ακόμη και όσα από αυτά τα πανεπιστήμια είχαν κάποιας μορφής συνεργασία με εγχώρια κολέγια, υπό ένα θολό καθεστώς, με τον νέο νόμο υποχρεώνονται να αποκτήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, ακαδημαϊκούς με περγαμηνές και να δώσουν χρήματα για υποτροφίες και έρευνα.
Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν παράλληλα με το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι εξωστρεφές και ελκυστικό. Το ενδιαφέρον φημισμένων ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Yale, το Columbia ή το Harvard να επενδύσουν σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ διέψευσε όσους, ηττοπαθείς και φοβικούς, προεξοφλούσαν ότι το εγχείρημα της αλλαγής σελίδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτύχει».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης καταλήγει λέγοντας πως: «Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές μας και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα που έχει ανάγκη η χώρα. Η εκπαίδευση θα καταστεί βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή».