Την «τραγική» θέση, στον τομέα της καινοτομίας που κατέταξε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την Ελλάδα, αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “tomanifesto.gr” ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτής Ν.Δ. Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Ελλάδα είναι τελευταία, 28η σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού στην Καινοτομία. Δαπανούμε ουσιαστικά κεφάλαια για Έρευνα, αλλά υστερούμε σημαντικά σε εξωστρέφεια και δευτερογενείς επιδράσεις στην οικονομία της χώρας».
Ο κ. Δήμας απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ξεκαθάρισε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί και πλέον ως Κυβέρνηση υλοποιούμε μια σειρά από μέρα ανακούφισης των βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων». Και επεσήμανε πως «ήδη από φέτος μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και έπονται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα μέχρι 10,000 ευρώ».
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Ερ. Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβείτε ώστε να βελτιώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον;
Απ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί και πλέον ως Κυβέρνηση υλοποιούμε μια σειρά από μέρα ανακούφισης των βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των φυσικών προσώπων.
Ήδη από φέτος μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ και έπονται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20% μέσα στα δύο πρώτα χρόνια και για εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% στα εισοδήματα μέχρι 10,000 ευρώ. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να αρθούν μια σειρά από εμπόδια στη λειτουργία της αγοράς. Με ένα μείγμα ελαφρύνσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ευελπιστούμε να δώσουμε στην πραγματική οικονομία την ώθηση που χρειάζεται προκειμένου να καταγράψει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα. Όσο η κατάσταση βελτιώνεται, αυτά τα βάρη των πολιτών μειώνονται.
Ερ. Η «καινοτομία» σε ποια επίπεδα βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα και τι θα κάνετε για την ενθάρρυνσή της;
Απ. Σήμερα η Ελλάδα είναι τελευταία, 28η σε 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού στην Καινοτομία. Δαπανούμε ουσιαστικά κεφάλαια για Έρευνα, αλλά υστερούμε σημαντικά σε εξωστρέφεια και δευτερογενείς επιδράσεις στην οικονομία της χώρας.
Με απλά λόγια, τα ερευνητικά αποτελέσματα με δυσκολία εξελίσσονται σε τελικά καινοτόμα προϊόντα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και χρειάζονται μια σειρά από παρεμβάσεις στον ερευνητικό ιστό της χώρας, αλλά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συνέργειες και για τις δύο πλευρές. Δε μπορούμε να κάνουμε έρευνα για την έρευνα, αλλά ούτε και να πάμε στο άλλο άκρο. Χρειάζονται επωφελείς -και για τις δύο πλευρές- συνέργειες και αυτές θα ενθαρρύνουμε.
Ερ. Στοχεύετε να στηρίξετε τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και την Καινοτομία στην πράξη δηλαδή;
Έχουμε ήδη ανακοινώσει την πρόθεση μας να δημιουργήσουμε «Πολιτείες Καινοτομίας», να δώσουμε κίνητρα σε μεγάλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης στην Ελλάδα και παράλληλα να στηρίξουμε τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα που περιλαμβάνει μετεξέλιξη της ΔΕΘ σε ένα διεθνές γεγονός για την Έρευνα και τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα, μέτρα στήριξης του επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων κ.α.
Ερ. Η ρευστότητα από την τραπεζική αγορά σε συνδυασμό με την απορρόφηση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα; Τι βελτιώσεις απαιτούνται;
Απ. Ήδη η Έρευνα στην Ελλάδα στηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που καταγράφουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά την Καινοτομία, η λειτουργία του EquiFund έχει εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Φυσικά κρίσιμη είναι όπως τόνισα, η ύπαρξη ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη ρευστότητα των τραπεζών. Υπάρχουν ήδη σημαντικά κεφάλαια στην αγορά, όμως φιλοδοξία δική μας όμως είναι να αυξήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να προσφέρουμε κίνητρα για περαιτέρω ιδιωτική χρηματοδότηση προς τις startup επιχειρήσεις.
Ερ. Εσείς ως αρμόδιος Τομεάρχης της ΝΔ, είχατε καταγγείλει την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για κωλυσιεργία στην απορρόφηση ΕΣΠΑ. Με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου σας, τι αντιμετωπίσατε και πως θα προχωρήσετε;
Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όσα σημειώναμε προεκλογικά. Η Ελλάδα είναι σχεδόν στον πάτο της απορρόφησης και πλέον έχουμε έναν αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καθαρή αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Σήμερα, το ποσοστό απορρόφησης σε επίπεδο δαπανών σήμερα βρίσκεται μόλις στο 22%, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανώνται περί τα 5 δισ. ευρώ ετησίως. Απαιτείται δηλαδή ένας άθλος για να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τους πόρους. Πρέπει να τους απορροφήσουμε όμως, διότι τους έχει ανάγκη η εθνική οικονομία και γι’ αυτό θα κάνουμε ότι απαιτείται για να προχωρήσουν οι εκκρεμείς προκηρύξεις και όπου υπάρχει το χρονικό περιθώριο να εκδώσουμε και νέες. Ήδη σε ότι αφορά τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας προδημοσιεύσαμε τη δράση για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (Innovation Clusters) και το επόμενο διάστημα ευελπιστούμε να έχουμε ακόμα περισσότερες θετικές ειδήσεις.
Ερ. Ως Υπουργείο δίνετε μεγάλο βάρος, στη συνεργασία με την Κίνα. Μάλιστα, εσείς ο ίδιος συναντηθήκατε και με την Πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα. Σήμερα, για ποιους νέους τομείς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον;
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες δυτικές χώρες που ανέπτυξαν συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας. Η πρώτη Συμφωνία υπογράφηκε στις 15.11.1979 και έκτοτε έχουν υλοποιηθεί μια σειρά από κοινές δράσεις, με τελευταία τη 12η Διακρατική Προκήρυξη έργων διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται σήμερα. Η συνεργασία αυτή έκλεισε φέτος 40 χρόνια και σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε.
Συζητήσαμε λοιπόν με την κυρία Πρέσβη πιθανές συνέργειες μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων των δύο χωρών, αλλά και των τεχνολογικών οικοσυστημάτων που έχουμε αναπτύξει. Η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα με τεχνολογία αιχμής, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με Έλληνες Ερευνητές ιδιαίτερα σε τομείς όπως το Περιβάλλον, η Ενέργεια, η Αγροδιατροφή, η Νανοτεχνολογία, η Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ.α.
Ερ. Υπουργέ, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που καλείστε να κερδίστε είναι «και» η επιστροφή των Ελλήνων επιχειρηματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα λόγω κρίσης και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά πλέον, σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε χώρες των νοτίων Βαλκανίων. Πως δουλεύετε πάνω σ’ αυτό το κομμάτι ώστε να ανακτήστε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επιχειρηματιών με απώτερο σκοπό τον επαναπατρισμό τους; Υπάρχει στον προγραμματισμό σας, υπάρχει κάποιο σχέδιο τύπου «δεύτερη ευκαιρία» για τους Έλληνες επιχειρηματίες ώστε να ξανά κάνουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, να μην οδηγηθούν σε λουκέτα και την ανεργία;
Η αναστροφή αυτής της τάσης είναι κρίσιμη προτεραιότητα. Ήδη το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα βελτιώνεται και αυτό αποτυπώνεται και στις προσδοκίες της αγοράς.Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι αυτή τη στιγμή σε ιστορικό ναδίρ του 1,57%. Η αισθητή πτώση στο κόστος δανεισμού από τις αγορές είναι κάτι που θέλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη χώρα μας βελτιώνεται συνεχώς. Τον Αύγουστο, διαμορφώθηκε στις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 μονάδων τον Ιούλιο και 101 μονάδων τον Ιούνιο. Και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 12 ετών. Γεγονός επίσης είναι ότι ο δείκτης κινείται πιο ψηλά από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Ενώ, δηλαδή, ο δείκτης αισιοδοξίας στις υπόλοιπες χώρες του Ευρώ πέφτει, στην Ελλάδα ανεβαίνει. Θα στηριχθούμε σε αυτό το δεδομένο, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω τα χρόνια της κρίσης και να μπούμε σε ένα καινούργιο αναπτυξιακό κύκλο με περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Κι’ αυτό αφορά όλους όσους θέλουν να επενδύσουν σε νέες θέσεις εργασίας ή να έχουν μια δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία. Η οικονομική δραστηριότητα και το κέρδος που «ποινικοποιήθηκαν» από την προηγούμενη Κυβέρνηση, για μας είναι κάτι περισσότερο από μια θεμιτή φιλοδοξία, υπό την προϋπόθεση ότι στην επιτυχία της συμβάλει και στη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων.
Αισιοδοξούμε πως θα επαναφέρουμε άμεσα την απαιτούμενη σταθερότητα, αλλά και θα δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις που άλλαξαν έδρα τα τελευταία χρόνια να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να πεισθούν πως κάτι έχει αλλάξει στη χώρα.