Μόλις δυο 24ωρα απέμειναν μέχρι τη στιγμή που τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας οδηγώντας την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή, ακόμα μεγαλύτερης υπεροχής στους αιθέρες του Αιγαίου.
Τα έξι Rafale, βαμμένα στα ελληνικά χρώματα – δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια – είναι προγραμματισμένο να απογειωθούν μεθαύριο το πρωί από το Ιστρ της Γαλλίας και το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα φτάσουν στην 114 ΠΜ. Με την άφιξή τους στην Ελλάδα η Πολεμική Αεροπορία και τα «ελληνικά φτερά» ανεβάζουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο άλλωστε το υπουργείο Αμυνας έχει ετοιμάσει μια λαμπρή τελετή για να τα υποδεχθεί μαζί με τους πρώτους οκτώ έλληνες πιλότους που έχουν εκπαιδευθεί στα γαλλικά μαχητικά.
Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα πρώτα έξι Rafale έρχονται ετοιμοπόλεμα και είναι απολύτως επιχειρησιακά. «Ανεξαρτήτως από τις διαδικασίες προσαρμογής και ένταξής τους σε μία Μοίρα, τα έξι Rafale θα είναι πανέτοιμα να απογειωθούν οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσει η ηγεσία» σημειώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτατη στρατιωτική πηγή. «Θα μπορούν όποτε απαιτηθεί να απογειωθούν είτε για λόγους προβολής ισχύος είτε “φορτωμένα” με πλήρη οπλισμό για κάποια αποστολή» συμπληρώνει.
Ο ενθουσιασμός στις τάξεις των ελλήνων «Ικάρων» αλλά και στο υπουργείο Αμυνας είναι έκδηλος και αποτυπώθηκε και στην ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη φράση «Τα Rafale έρχονται τις επόμενες ημέρες. Πάμε γερά». Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει εξάλλου πως με τα Rafale διαμορφώνονται σαφείς συνθήκες υπεροχής τόσο στο πεδίο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο συνολικό ισοζύγιο αεροπορικής και μαχητικής ισχύος Ελλάδας-Τουρκίας.
Το μεγάλο «ατού» των Rafale, όπως έχουν εξηγήσει μιλώντας στα «ΝΕΑ» έμπειροι αεροπόροι, δεν είναι ότι πρόκειται για μαχητικά σχεδόν ένα επίπεδο παραπάνω από αυτά που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. Τα όπλα είναι αυτά που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Φέρουν δηλαδή οπλισμό (όπως οι πύραυλοι Meteor, οι Scalp, οι Exocet, οι Mica) ικανό να φέρει καίρια πλήγματα KGI από πολύ μακρινή απόσταση στον αντίπαλο. Μάλιστα αυτή η προσθήκη των οπλικών συστημάτων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι παρόμοια όπλα άλλοι σύμμαχοι της Ελλάδας δύσκολα τα αποδεσμεύουν.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα των συνολικά 24 Rafale που αποκτάει η Πολεμική Αεροπορία έχει ενοχλήσει σφόδρα την Τουρκία. Η ρητορική των προκλήσεων και η επιθετική συμπεριφορά που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα είναι πολύ πιθανόν να συνδέονται με την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με όπλα «gamechangers» όπως είναι τα Rafale. Μάλιστα, όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η Τουρκία στον αέρα εμφανίζεται αποδυναμωμένη, καθώς δεν πήρε τα F-35 λόγω της επιμονής της να αγοράσει από τη Ρωσία τους πυραύλους S-400, ενώ τα μαχητικά της F-16 παρουσιάζουν χαμηλές διαθεσιμότητες.
Υπό αυτά τα δεδομένα και τις ελλείψεις η Αγκυρα δοκιμάζει στην καθημερινή τακτική των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων και τα δεκάδες UAVs που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάββατο – κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο – οι Τούρκοι προχώρησαν σε 26 παραβιάσεις στο Αιγαίο και μία υπερπτήση στη νησίδα Κανδελιούσα, δυτικά της Νισύρου, αλλά όλες έγιναν από ένα τουρκικό UAV. Αλλά και μία ημέρα νωρίτερα, από τις συνολικά 18 παραβιάσεις οι 13 είχαν γίνει από δύο τουρκικά UAV και ένα εξ αυτών είχε πετάξει ξανά πάνω από την Κανδελιούσα.
από τα Νέα