Πέτσας: Πιθανό να αυξηθεί το ποσό του κοινωνικού μερίσματος (vid)

69

Λίγες ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις και την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Στέλιο Πέτσα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το τελικό ποσό που θα δοθεί.

Το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί σε περίπου 200.000 νοικοκυριά επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

Στο ερώτημα γιατί κοινωνικό μέρισμα δεν θα δοθεί φέτος σε χαμηλοσυνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες και αρκετούς από τους χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «πρέπει να συγκρίνουμε τα έτη 2018 και 2019» για να προσθέσει:

«Η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους 800 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο τέως υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για ροφήματα.

Πάντως, ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το τελικό ποσό στους δικαιούχους λέγοντας: «Ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο το ποσό από αυτό που αναγράφεται στις εφημερίδες».

 

Είπε δε, ότι επίσημες ανακοινώσει θα γίνουν «σε μία – δύο ημέρες, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Λονδίνο».

Δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αναμένεται να είναι όσοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα υπολογίζεται σε 700 έως 800 ευρώ, εφόσον το σχετικό κονδύλι είναι στα 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα ποσά των καταβολών δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθούν όταν οριστικοποιηθεί το διαθέσιμο κονδύλι.

Μακροχρόνια άνεργοι

Οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια άνεργους είναι μία από τις τρεις κατηγορίες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 805.000 ανέργων το 70,8% που αντιστοιχεί σε 570.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Από αυτούς 280.000 είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αυτή αναμένεται να είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων κοινωνικού μερίσματος.

Πολύτεκνες οικογένειες

Κοινωνικό μέρισμα στις πολύτεκνες οικογένειες, που σύμφωνα με την ΑΑΔΕ είναι 27.304 και αφορά σε οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

Από αυτούς, δηλώνουν εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ 10.096 οικογένειες (με τέσσερα παιδιά), 2.161 οικογένειες (με πέντε παιδιά) και 975 οικογένειες (με πάνω από έξι παιδιά) – συνολικά 13.232 νοικοκυριά.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr