Κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, στην περίπτωση που συνεχίσει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα που αναπτύσσει, θα παρουσιάσει στην άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο, στο Βερολίνο, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Επιπλέον για τις κυρώσεις που θα «δαγκώσουν» την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τον κατάλογο που θα παρουσιάσει ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος είναι σαφής: Είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά το διάλογο Μπορέλ-Καρεμπάουερ, (χωρίς να ξέρουν ότι τους καταγράφουν τα ανοιχτά μικρόφωνα), ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε:«Κρείττον του λαλείν το σιγάν».
«Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, βασικές αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου και στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και το κεκτημένο αυτό δεν μπορεί ούτε να θυσιάζεται, ούτε να μετριέται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, αποφασιστική υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας και της αυθαιρεσίας», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Οι αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας στη συνομιλία Τραμπ – Μητσοτάκη
Ο Στέλιος Πέτσας, ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αναφορά στο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «στη συζήτηση που είχαν, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε, επίσης, πως ο πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα «ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση, απάντησε: «Δεν θα ήθελα να μιλήσω εξ ονόματος των ΗΠΑ. Καταγράφουμε τις δύο συνομιλίες. Περιμένουμε από την Τουρκία να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση».
Είναι ξεκάθαρο – είπε ερωτηθείς σχετικά – σε όλους ότι είναι η συνέπεια που χαρακτηρίζει την αμερικανική θέση σε αυτό το πεδίο λέγοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών συμφερόντων η ένταση. «Επιδιώκουν σταθερότητα και αυτό ήταν σαφές και από τις επικοινωνίες του κ. Τραμπ. Την ένταση δεν την δημιουργεί η Ελλάδα, η οποία αντιθέτως είναι έτοιμη να συμβάλει στην αποκλιμάκωση πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, εν προκειμένω του δικαίου της θάλασσας, και στους κανόνες καλής γειτονίας», πρόσθεσε.
Χωρικά ύδατα: Διαφορετικές οι συνθήκες
Ο ίδιος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο η Ελλάδα θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια στις δυτικές ακτές της και τα νησιά του Ιονίου μέχρι και το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, “πρόκειται για την άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας κατοχυρωμένου στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα που όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η χώρας μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές όποτε κρίνει η ίδια».
Για την κριτική στην κυβέρνηση ότι ως αντιπολίτευση δεν συμφωνούσε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δόθηκε η πρέπουσα απάντηση χθες στη Βουλή και στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια. «Είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες και έχει προηγηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ», σημείωσε.
Έκανε δε λόγο για “αναίτια καθυστέρηση που προκάλεσε η ανεκδιήγητη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία την ώρα που δηλώνει «παρών» η Βουλή των Ελλήνων κυρώνει τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο”.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν προχωράμε σε επέκταση των χωρικών υδάτων και ανατολικά και νότια της Κρήτης, είπε πως «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας και θα το ασκήσει σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όποτε κρίνει η ίδια».
Αναφορικά δε με τις δύο συμφωνίες ΑΟΖ που κυρώνονται σήμερα στη Βουλή, τόνισε ότι εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας και διεμβολίζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή. “Η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν αναμφίβολα επείγουσα καθώς, όπως επεσήμανε, ο πρωθυπουργός εξελίσσεται στην περιοχή η παράνομη επιχείρηση της Τουρκίας να συναλλαγεί με δυνάμεις της Λιβύης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών. Και η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει την ακυρότητα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης” ανέφερε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επιπρόσθετα διέψευσε δημοσίευμα του «Spiegel» ότι ο πρωθυπουργός δεν συμφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εν αντιθέσει με τον υπουργό Εξωτερικών. «Δεν υπάρχει τέτοιου είδους διαφωνία και το δημοσίευμα δεν απηχεί την πραγματικότητα της συζήτησης με τον κ. Μάας στην οποία ήμουν παρών», συμπλήρωσε.