Για μία σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στη Δημόσια Διοίκηση που φέρνει το Νομοσχέδιο του Εσωτερικού Ελέγχου, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός, Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

«Η Νέα Δημοκρατία εκλέχθηκε με ένα μεγάλο ποσοστό από τον ελληνικό λαό, στις 7 Ιουλίου του 2019, για να υλοποιήσει ένα Πρόγραμμα, το οποίο φέρνει δουλειές, ανάπτυξη στον τόπο, ασφάλεια για όλους, αλλά και μία μεταρρυθμιστική τομή παντού η οποία δεν σταμάτησε παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε δύο δίδυμες κρίσεις. Την πρώτη στα σύνορά μας, όταν η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως γεωπολιτικό όπλο ανθρώπινες ψυχές και τη δεύτερη, όταν αντιμετωπίσαμε και συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε επί δεκατέσσερις μήνες την πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην κριτική της Αντιπολίτευσης, εστιάζοντας στο πνεύμα του Νομοσχεδίου. «Από την πλευρά της Αντιπολίτευσης δεν άκουσα πολλά πράγματα όσον αφορά στη δομή του Νομοσχεδίου για τον Εσωτερικό Έλεγχο. Χρειαζόμαστε ένα Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου; Γιατί αυτό κάνει αυτό το Νομοσχέδιο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη λογοδοσία; Χρειαζόμαστε έναν τρόπο, προκειμένου πέραν από τους στόχους που τίθενται από τον φορέα, να υπάρχει και μία ανεξάρτητη Επιτροπή για να ελέγχει τι πραγματικά γίνεται στο εσωτερικό κάθε φορέα στη Δημόσια Διοίκηση; Χρειαζόμαστε Σύμβουλο Ακεραιότητας; Δεν άκουσα πολλές αντιρρήσεις για αυτά τα θέματα. Αντιθέτως, είδα μία μεγάλη σύγχυση», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η λογοδοσία είναι θέμα Δημοκρατίας και απέκρουσε τις αιτιάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με το άρθρο 54 για το ΑΣΕΠ. Όπως είπε:
«Το άρθρο 101Α του Συντάγματος υπάρχει. Όποιος διαφωνεί με την επιλογή ενός προσώπου, μπορεί να το εκφράσει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η εν λόγω διάταξη δίνει τη δυνατότητα αποσαφήνισης. Δεν υποκαθιστά κανένας την ανάγκη συναίνεσης, που το ίδιο το Σύνταγμα θεσπίζει με το άρθρο 101Α».

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών στις διατάξεις  του Νομοσχεδίου που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση. Σχετικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, επισήμανε ότι η διάταξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργικότητα των Δήμων, καθώς όπως είπε: «Το νομοθετικό “έκτρωμα” που θεσμοθετήθηκε για τους ΟΤΑ από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε πλήρη ακυβερνησία. Καθιστούσε εκλεγμένους Δημάρχους ομήρους ισχνών μειοψηφιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λαμβάνεται καμία απόφαση για θέματα που περιμένουν οι Δημότες. Ήταν μία ξεκάθαρη προσπάθεια, από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να ελεγχθούν οι Δήμοι και να πριμοδοτήσετε την ακυβερνησία. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη». Πρόκειται για το πρώτο βήμα, ανέφερε ο κ. Πέτσας, καθώς η οριστική θεραπεία έρχεται -όπως υπογράμμισε- με τον νέο Εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις Τροπολογίες που κατατέθηκαν για θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όπως την παράταση για τη σύσταση Αναπτυξιακών Οργανισμών, τη δυνατότητα ενίσχυσης των Δ.Ε.Υ.Α. από τους Δήμους, τη δυνατότητα ατελούς παραχώρησης εμβαδού για τραπεζοκαθίσματα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, την προσαύξηση έως 30% του αριθμού των ωρών σχετικά με τις υπερωρίες των υπαλλήλων των Δήμων στα Κλιμάκια Ελέγχου και τη διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών -έως 10 ευρώ- προς τους ΟΤΑ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην Αξιωματική Αντιπολίτευση: «Δεν είναι όλα ένα προπέτασμα καπνού, όπως εσείς συνηθίζετε, για να κρύψετε το γεγονός ότι δεν έχετε να πείτε κάτι για την ουσία».

Σχετικά με το Νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ευκαιριακό, ούτε για ένα ζήτημα που επιχειρεί να θέσει διλήμματα. «Μιλάμε για διευκόλυνση των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, που ζουν στο εξωτερικό, να ασκήσουν την ψήφο τους. Δεν θέλουμε ταξικές ψήφους, όποιος δηλαδή έχει τα χρήματα να μπορεί να ταξιδεύει για να έρθει να ψηφίσει στην Ελλάδα και αυτός που δεν μπορεί να ταξιδέψει, να μην μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό κάνουμε και ελπίζω στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην αναθεωρήσετε την άποψή σας και να πάμε μαζί να ψηφίσουμε».

Στο τέλος της Ομιλίας του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται, όπως είπε, για ένα Πρόγραμμα εμβληματικό, πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την αλλαγή της όψης των τοπικών κοινωνικών. «Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ από τα 2,5 δις του Προγράμματος», σημείωσε. Όπως υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, η θέσπιση πλαφόν τέθηκε προκειμένου να μην αδικηθούν οι μικρότεροι και πιο αδύναμοι από τεχνικής πλευράς Δήμοι, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα εξαιρούνταν από το Πρόγραμμα.

«Πλέον όλοι οι Δήμοι της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα έργο υψηλής προτεραιότητας να υλοποιείται στην περιοχή τους. Στοίχημά μας είναι να ενισχύσουμε την απορροφητικότητα αυτών των χρημάτων προς όφελος των Δημοτών και της Ελληνικής Οικονομίας», επισήμανε ο κ. Πέτσας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στα εργαλεία που προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Πρόγραμμα, τα οποία εξασφαλίζουν σημαντικό βαθμό ευελιξίας για τους Δήμους σχετικά με την ένταξη έργων. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι εφόσον προχωρήσουν γρήγορα οι εντάξεις και στις συμβασιοποιήσεις, τα πρώτα έργα θα μπορούν να υλοποιηθούν από το 2022 και το 2023. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε εφόσον οι πόροι απορροφηθούν, στο σύνολό τους, ο χρηματοδοτικός φάκελος του Προγράμματος να αυξηθεί.