Στο pοdcast «Λόγος» του Γιάννη Κουτσομύτη στο Ελλάδα 24, μίλησε ο πρώην υπουργός Παιδείας και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.
Αναφορικά με την πρόσφατη επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε πως πρόκειται για μια βαθύτατα αρνητική ιστορική μνήμη η οποία υπήρξε «το αποκορύφωμα ενός τερατώδους λαϊκισμού, που διακινδύνευσε τα πάντα για τη χώρα». Όπως τόνισε, «οι εχθροί της Ελλάδας στην Ευρώπη έψαξαν τους χρήσιμους ηλίθιους και τους βρήκαν στην Ελλάδα». Τώρα πια ξέρουμε ότι ο Σόιμπλε ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ, υποστήριξε.
Παρά την περίφημη κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, το πληρώσαμε ακριβά, καθώς μείναμε στο ευρώ με ένα δυσανάλογο κόστος.
Όπως εξήγησε ο πρώην υπουργός, οι κ.κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης επιχείρησαν με τη δύναμη της θέλησης να εκβιάσουν την Ευρώπη, μη καταλαβαίνοντας ότι παίζουν το χαρτί αυτών που ήθελαν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ως το 2060 θα πληρώνουμε τα επίχειρα της υποτιθέμενης ρωμαλέας διαπραγμάτευσης» και συμπλήρωσε: «Ήταν μια κωμωδία, από μια σκοπιά, που όμως έχτισε μια τραγωδία».
Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «ήταν ένα στοιχείο στρατηγικής κατάληψης της εξουσίας πατώντας… στην απελπισία ενός λαού». Το 2010 βρήκε τον ελληνικό λαό απόλυτα απροετοίμαστο και σε αυτό δεν έχει ευθύνη μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προηγήθηκε. Έχει ευθύνη και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε», είπε ο κ. Ευθυμίου.
Κάνοντας αυτοκριτική και για το κόμμα του, ο πρώην υπουργός παραδέχτηκε ότι «και το ΠΑΣΟΚ έκανε δημιουργική λογιστική, διότι ποτέ δεν υπολόγισε στο δημόσιο χρέος, τα χρέη των εταιρειών του δημοσίου».
Όπως σημείωσε, «είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε κατεξοχήν το τίμημα της χρεοκοπίας της χώρας, χωρίς να έχει την ευθύνη». «Όλοι κερδοσκόπησαν πάνω στο γεγονός ότι ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν την ευθύνη της αρωγής που μας δόθηκε και άρα το κόστος. Και μετά όλοι αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική, γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος» τόνισε και συνέχισε: «Επομένως, το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε – κατά τη γνώμη μου- κυρίως λόγω της πολιτικής αδεξιότητας του Γιώργου Παπανδρέου». Μετά τη σφαλιάρα που έφαγε στο Νταβός ο Γ. Παπανδρέου τον Φλεβάρη, όταν «κατ’ ουσίαν του είπαν “Που πας; Θα στουκάρει η χώρα σου. Τι κάνεις;”, άρχισε την αντιστροφή αλλά ήταν πια αργά», εξήγησε. Ο κ. Σόιμπλε θεωρούσε ότι η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο, που θα γινόταν το παράδειγμα προς αποφυγή, κατά τον κ. Ευθυμίου.
Ο Γιάννης Κουτσομύτης σχολίασε ότι, τρία χρόνια μετά, τα κόμματα της Αριστεράς δεν ήθελαν να το κατανοήσουν αυτό για να λάβει την απάντηση από τον Πέτρο Ευθυμίου ότι «Ακόμα και τώρα, δεν λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι αν είχαμε επιμείνει, θα είχαν γονατίσει;».
Η έννοια της σοσιαλδημοκρατίας επαναπροσδιορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τον πρώην υπουργό.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει το προνόμιο ότι διαδέχτηκε τον κ. Τσίπρα», σημείωσε ο κ. Ευθυμίου.
«Το ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς είναι αυθεντικό σοσιαλιστικό, σοσιαλδημοκρατικό ρεύμα, δεν είναι ένα συνονθύλευμα, όπως είναι το συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε στη συνέχεια, «και το αυθεντικό νικά πάντα». «Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 10 συνιστώσες, έχει υγιέστατες δυνάμεις και ρεύματα, τάσεις, που όλα καταλήγουν τελικά σε ένα τυπικό αρχηγικό κόμμα, κατά τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, για την απλή αναλογική, ανέφερε ότι, αν υπάρχει αδιέξοδο, θα το έχουν δημιουργήσει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα το λύσουν συγκυβερνώντας και φτιάχνοντας ένα θεσμικό πλαίσιο, που θα διασφαλίσει τη χώρα.
Όπως επισήμανε ο κ. Ευθυμίου, σωστά ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει ένα «κόμμα μπάμπουσκα», στο οποίο θα ψηφίζουν αυτό οι πολίτες και θα βγαίνει κάτι άλλο.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, το ιδρυτιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «Η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν φοβάται το αίμα» και η απειλή αφορά την κυριαρχία της Ελλάδας. Γι’ αυτό, χρειάζεται μια συνολική αναπροσαρμογή στη χώρα, όπως του Ισραήλ, κατά τον κ. Ευθυμίου, με εθνική αμυντική βιομηχανία.
Η Άγκυρα δεν είναι καθόλου στριμωγμένη, ανέφερε, και πουλάει καλά τη γεωστρατηγική της θέση.