Άναψαν τα καζάνια για το παραδοσιακό τσίπουρο στο Νέο Πετρίτσι του νομού Σερρών, όπου βρίσκεται ίσως το πιο παλιό αποστακτήριο.
Τα μυστικά της παρασκευής του…”ποτού της παρέας” αποκάλυψε στην κάμερα της ΕΡΤ3, ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Σερρών, κ. Αντώνης Αλαμάνης.
Το τσίπουρο ήταν το ποτό των γεωργών, των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Γι’ αυτούς δίνονταν οι άδειες, ουσιαστικά για να μην πετούν ό,τι περίσσευε από την παραγωγή τους, τα σταφύλια, τα μήλα, τα αχλάδια. Η διαδικασία της απόσταξης, από το πάτημα των σταφυλιών, την έγχυση του μείγματος στο καζάνι, το βράσιμο (απόσταξη) μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν στον λευκό πλαστικό κουβά οι πρώτες σταλαγματιές του τσίπουρου, είναι μία τελετή στα τσιπουράδικα.
Αν και ο κ. Αλαμάνης επισημαίνει ότι ιδιαίτερα στην επαρχία νιώθεις αυτό το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων την περίοδο της απόσταξης, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, δεν μαζεύονται πια φίλοι γύρω από το καζάνι και δεν γίνονται γλέντια κατά το βράσιμο, όπως άλλες χρονιές.