Ο δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής Νάσος Αθανασίου πέθανε σε ηλικία 75 ετών, αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα σε τηλεόραση, Τύπο και πολιτική.

Ο Νάσος Αθανασίου έφυγε από τη ζωή έπειτα από μακρά ασθένεια. Υπήρξε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας και συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ελληνικής τηλεόρασης.

Ξεκίνησε την πορεία του στη δημοσιογραφία ενώ ήταν ακόμη φοιτητής της Νομικής. Το 1976 παρουσίασε την πρώτη ζωντανή ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή στην Ελλάδα, με τίτλο «Κάθε μεσημέρι», συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Από την τηλεόραση και τον Τύπο στην πολιτική

Στην ΕΤ1 συμμετείχε στην εμβληματική ενημερωτική εκπομπή «Τρεις στον αέρα» μαζί με τον Γιώργο Παπαδάκη και τη Σεμίνα Διγενή, ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel, παρουσιάζοντας δικές του εκπομπές.

Κατά τη μακρά επαγγελματική του διαδρομή εργάστηκε στις εφημερίδες «Έθνος», «Καθημερινή» και «Ελεύθερος Τύπος, καθώς και στα περιοδικά «Ένα» και «Εικόνες». Παράλληλα, είχε έντονη παρουσία και στο ραδιόφωνο, συνεργαζόμενος με την ΕΡΑ, τον SKY και τον FLASH.

Ο Νάσος Αθανασίου διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπησε την Ένωση σε κρίσιμες στιγμές της στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

Παράλληλα ανέπτυξε σημαντική δράση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπηρετώντας ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του στον χώρο της λογοτεχνίας, με έργα όπως το μυθιστόρημα «Προσωπικοί Παράδεισοι» και τα παιδικά βιβλία «Το δένδρο που έγινε άγγελος», «Τρίων ο Πέστροφας» και «Το στραβό έλατο».

Τα τελευταία χρόνια είχε ενεργό παρουσία στην πολιτική, εκλεγόμενος βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2012 έως το 2023. Μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά, συμμετέχοντας στο Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό του κόμματος.