Τη στιγμή που η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε από τον επενδυτικό οίκο DBRS, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία έρχονται να βάλουν δύσκολα στους πολίτες, ενώ μάλιστα η ακρίβεια επιμένει!

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης 

Το κόστος για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων, αλλά και την ανακατασκευή κρίσιμων υποδομών ίσως ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Και βέβαια σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, οι οποίες σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμη Λέκκα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!  

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που θα λειτουργήσει αρνητικά και ως προς τις τιμές των προϊόντων είναι πως ο θεσσαλικός κάμπος δεν πρόκειται να ανακάμψει γρήγορα. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λέκκα, θα απαιτηθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να είναι ο κάμπος γόνιμος.

«Οι αγροτικές εκτάσεις είναι περιοχές που θα αργήσουν να ανακάμψουν. Δεν είναι μόνο η αγροτική αναπαραγωγή που καταστράφηκε ολοσχερώς, δηλαδή το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, είναι ότι οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, χθες, ότι θα υπάρξουν πρόσκαιρες επιπτώσεις στην παραγωγή, στην αγροτική παραγωγή που καταστράφηκε, η οποία θα δυσκολευτεί αμέσως μετά να ανακάμψει γιατί έχουμε τα φερτά υλικά τα οποία σκεπάζουν το γόνιμο έδαφος.  

Κίνδυνοι κλιματικής αλλαγής 

Τα συμπεράσματα του καθηγητή ουσιαστικά φέρνουν εύλογους προβληματισμούς ως προς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την τσέπη των νοικοκυριών. Πρόσφατη, άλλωστε, έκθεση της Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε το 2021 τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών, ενώ επλήγη σοβαρά από το φετινό κύμα καύσωνα στη Μεσόγειο, κάτι που υπογραμμίζει τους πιστωτικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. «Αν και η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην ισχυρή οικονομική στήριξη της ΕΕ ώστε να περιορίζει τον χρηματοοικονομικό αντίκτυπο από τους κλιματικούς κινδύνους, η αύξηση στη συχνότητα και σφοδρότητα αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές επί της φορολογητέας βάσης στην περιουσία μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», προσθέτει ο οίκος χαρακτηριστικά.  

Το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι διαθέτουμε (σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου) τον μεγαλύτερο αγροτικό τομέα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, καθώς ισοδυναμεί στο 4,5% του ΑΕΠ και στο 10,9% της απασχόλησης. Ακόμη, συνολικά η χώρα μας αποτελεί σημαντικό προμηθευτή ελιών, σταφυλιών, σιτηρών και φρούτων, επομένως η μείωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των τροφίμων.

Τονίζει ειδικότερα η Moody’s: «Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί περίπου 1,5 βαθμό, τότε οι Βρυξέλλες υπολογίζουν ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα είναι κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ισπανία έως το 2032, 2,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ελλάδα και 2,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος στην Ιταλία. Εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς, τότε οι δείκτες του χρέους αυξάνονται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον, κατά μέσο όρο».  

Πλεονάσματα και χρέος 

Σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει μέσα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο 2023 - 2026 περίπου 1,7% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, ενώ για το δημόσιο χρέος της προβλέπει ότι θα μειωθεί κατά 52 ποσοστιαίες μονάδες στο 154% του ΑΕΠ έως το 2024, από 206% το 2020.

Παρ’ όλα αυτά, μια έκθεση της Distrelec, κορυφαίου παρόχου τεχνολογικών προϊόντων, έρχεται να «αμαυρώσει» την εικόνα, ειδικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Ελλάδα έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, με εκτιμώμενο κόστος 1,66 δισ. ευρώ και περισσότερα από 1,6 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη μέχρι τις 30 Αυγούστου!