Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται σε ολόκληρη τη χώρα και η σχετική υγρασία, ευνοώντας το σχηματισμό ομιχλών, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν έντονα χτες το πρωί στην Αθήνα.
Η μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτα Σπηλιωτοπούλου εξηγεί τι είναι το φαινόμενο της ομίχλης οριζόντιας μεταφοράς (advection fog):
Σχηματίζεται όταν μια θερμή και υγρή αέρια μάζα μεταφερθεί πάνω από μια ψυχρότερη επιφάνεια, οπότε η θερμοκρασία της πέφτει. Καθώς ψύχεται η αέρια μάζα, οι υδρατμοί της συμπυκνώνονται και έτσι δημιουργείται ομίχλη. Για τη δημιουργία αυτού του είδους ομίχλης, απαιτείται η ύπαρξη ελαφρού ανέμου που θα μεταφέρει την υγρή και θερμή αέρια μάζα. Η ομίχλη μεταφοράς διαφέρει από την ομίχλη ακτινοβολίας καθώς κινείται οριζόντια κατά μήκος του εδάφους.
Να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ομίχλη ονομάζεται η αιώρηση πολύ μικρών υδροσταγονιδίων στον αέρα, που περιορίζει την ορατότητα στην επιφάνεια της γης σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων. Ουσιαστικά δηλαδή, μιλάμε για ένα σύννεφο που έχει κατέβει στην επιφάνεια της γης και περιορίζει την ορατότητα κάτω από τα 1000 μέτρα. Έτσι λοιπόν, αν στην επιφάνεια της γης επικρατεί μια θολούρα η οποία όμως επιτρέπει την ορατότητα πάνω από τα 1000 μέτρα , τότε μιλάμε για καταχνιά ή για πούσι. Ανάλογα με τον τρόπο σχηματισμού της, η ομίχλη διακρίνεται σε ομίχλη ακτινοβολίας, ομίχλη μεταφοράς, ομίχλη εξάτμισης και ομίχλη κλιτύος (ομίχλη βουνοπλαγιάς ή ανολίσθησης). Άλλοι τύποι ομίχλης επίσης, είναι η αιθαλομίχλη και η μετωπική ομίχλη (frontal fog).
Η ομίχλη αυτή που παρατηρήθηκε στην Αττική, ονομάζεται «ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς» επειδή οι υδρατμοί μετακινούνται οριζόντια από τη θάλασσα στη στεριά. Είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, μπορεί να δηµιουργηθεί οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας, σε αντίθεση µε την οµίχλη ακτινοβολίας που σχηµατίζεται συνήθως νύχτα και διαλύεται όταν αλλάξει η διεύθυνση του ανέµου ή αν ενισχυθεί ο άνεµος.
Yποχώρηση της σκόνης από Πέμπτη
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. το επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να κορυφωθεί το διήμερο Τρίτη 06/10 – Τετάρτη 07/10, ενώ από την Πέμπτη 08/10 σταδιακά η σκόνη θα υποχωρήσει. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση που αφορά τις συγκεντρώσεις σκόνης στη χώρα μας για το προαναφερθέν διάστημα.