«Στη φάση που βρισκόμαστε η λύση είναι οι εμβολιασμοί, και όχι πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
“Η νέα μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη υπάρχει αυτός ο προβληματισμός, που από κάποιες χώρες ενίοτε, εκφράζεται και σε πανικό. Η Ελλάδα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid για το οποίο έχει λάβει συγχαρητήρια. Δεχόμαστε και άλλα εμβόλια”, τόνισε.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη, “η λύση, όμως, όπως ειπώθηκε και μέσα στη Σύνοδο δεν είναι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Η λύση είναι οι εμβολιασμοί. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε όλοι, εκεί πρέπει να επιμείνει όλη η Ευρώπη. Έγινε μάλιστα συζήτηση για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών. Διότι όποια μετάλλαξη κι αν επικρατήσει το επόμενο διάστημα, δεν θα αφορά αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Έχει αποδειχθεί αυτό από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων”.
Άρα, τόνισε, η μάχη που πρέπει να δοθεί είναι η μάχη για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Να πειστούν περισσότεροι πολίτες και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη να εμβολιαστούν. Η διάθεση και στη Σύνοδο δεν ήταν για περιορισμούς στα σύνορα. Δεν υπήρξε συναίνεση να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί. Υπάρχει εγρήγορση και όχι εφησυχασμός και παρακολουθούνται οι μεταλλάξεις.
Σχολιάζοντας αναφορές ότι Γερμανία και Γαλλία άσκησαν κριτική στην Ελλάδα και άλλες τουριστικές χώρες για το γεγονός ότι δέχονται τουρίστες που έχουν κάνει το ρώσικο ή το κινεζικό εμβόλιο, η κα Πελώνη σημείωσε ότι έγινε ευρύτερη συζήτηση για την πανδημία και τη νέα μετάλλαξη Δέλτα και ότι δεν υπήρξε συναίνεση για πρόσθετους περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών.
Αναφερόμενη στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη, καθώς η συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας παραμένει όρος για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο, αφού τα ευρωτουρκικά συνδέθηκαν με τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι οι 27 ηγέτες χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021.