«Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική business as usual. Η μετά κορωνοϊό εποχή απαιτεί βαθύτερες αλλαγές» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και την Ελένη Ευαγγελοδήμου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Παίρνει θέση για τα κορωνοπάρτι και τις «ευκαιριακού τύπου φωνές δήθεν αντίστασης», τα περιθώρια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα του τουρισμού. «Ως δημοσιογράφος ασκούσα κριτική. Τώρα τη δέχομαι» λέει στον απόηχο των επιθέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα.
Ο δρόμος από την όχθη της δημοσιογραφίας στην όχθη της πολιτικής είναι δύσκολος; Επειδή βρεθήκατε στο στόχαστρο κριτικής και επιθέσεων, τελικά πόσο κυνηγάει η μία όχθη την άλλη;
Φιλοξενούμαι – με αυτή τη συνέντευξη – στην εφημερίδα όπου δούλεψα 18 συνεχόμενα χρόνια, από τα είκοσι μου όταν προσλήφθηκα από τον αείμνηστο Λέοντα Καραπαναγιώτη. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για όσα πήρα από τη δημοσιογραφία στα 22 χρόνια που πέρασαν. Οποιον δρόμο και αν ακολουθήσει κανείς, αυτό που πάντα μένει είναι οι αξίες και οι αρχές που κουβαλά μέσα του. Τόσο η Δημοσιογραφία όσο και η Πολιτική υπηρετούν τον άνθρωπο, τη χώρα, τη Δημοκρατία και με αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου μακριά. Η διαφορά είναι ότι ως δημοσιογράφος ασκούσα κριτική. Τώρα τη δέχομαι. Οταν αυτή είναι καλοπροαίρετη, με βοηθά να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με έπεισε να κάνω αυτό το βήμα. Απέδειξε στην πράξη ότι η ΝΔ, της οποίας ηγείται είναι μια κεντροδεξιά παράταξη που δεν φοβάται την ανανέωση και τη διεύρυνση, που είναι ανοικτή σε νέους προς την πολιτική ανθρώπους. Είμαι περήφανη που συμμετέχω έμπρακτα στην προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από αυτή την κρίση και να την περάσει απέναντι σε μια νέα καλύτερη προοπτική.
Επί της πολιτικής, λοιπόν… Φοβάστε τυχόν αναβίωση – έστω και ως κακέκτυπο – ενός κινήματος της πλατείας;
Μα δεν υπάρχει κίνημα της πλατείας. Η μεγάλη εικόνα της χώρας δεν είναι κάποια πλάνα του Σαββατοκύριακου. Βέβαια, αυτά τα λίγα φαινόμενα μπορούν να βλάψουν πολλούς. Κουρασμένοι είναι όλοι. Αλλά η κούραση δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για ενέργειες που μπορούν να υπονομεύσουν την προσπάθεια των πολλών. Η χώρα διανύει την πλέον δύσκολη περίοδο εδώ και δεκαετίες. Εγχειρίδιο διαχείρισης γι’ αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη. Χρειάζεται ενώπιον του αναπάντεχου να δείξουμε όλοι αντοχή, αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση. Η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας απέδειξε ότι τα διαθέτει. Ο Πρωθυπουργός ήταν ειλικρινής και σαφής από την αρχή της κρίσης και η κυβέρνηση αυτή κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν από την αρχή της κρίσης για να στηρίξει την κοινωνία, την υγεία και την οικονομία με γνώμονα την πειθώ, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την έγκυρη ενημέρωση. Με αυτά θα πορευθούμε και τα λίγα μέτρα που μας έμειναν μέχρι να βγούμε νικητές και να πάρουμε τον έλεγχο της ζωής μας πίσω.
Είναι εξαίρεση στη μεγάλη εικόνα, όπως λέτε, τα λεγόμενο κορωνοπάρτι. Τα θεωρείτε και αυθόρμητα;
Η νεολαία ασφυκτιά. Είναι απολύτως κατανοητό. Η δική μου γενιά βίωσε τη δημοσιονομική κρίση και τώρα, η επόμενη γενιά, βιώνει μια απρόσμενη υγειονομική κρίση. Υπάρχει κόπωση, ανυπομονησία, αγωνία. Βιώνουμε εδώ και μήνες μία βραδυφλεγή συναισθηματική ένταση που πυροδοτείται, όμως, διαρκώς από ευκαιριακού τύπου φωνές δήθεν αντίστασης απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό με κίνδυνο υποθήκευσης μιας τιτάνιας προσπάθειας μηνών. Αρνούμαι, όμως, να δεχτώ ότι οι εικόνες που είδαμε είναι και αντιπροσωπευτικές. Δεν πιστεύω ότι οι νέοι ονειρεύονται ένα αύριο «ωχαδερφισμού» και σκουπιδιών. Ζητούν να διασκεδάσουν, αλλά οι περισσότεροι δεν νομίζω ότι νιώθουν τον κίνδυνο κοντά τους. Ο κίνδυνος καραδοκεί γι’ αυτούς και για τους δικούς τους.
Πέρα από τη διαχείριση κρίσεων, μένουν ανοιχτά ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις ή οι επενδύσεις, που έχετε προκρίνει στους πολίτες. Για να χρησιμοποιήσω παλαβότερη φράση του Πρωθυπουργού, θα σπάσετε αβγά;
Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη μέρα και πριν ακόμα ενσκήψει ο κορωνοϊός έδωσε δείγματα των αυτονόητων μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων που η ίδια προτάσσει. Η μετά κορωνοϊό εποχή απαιτεί ακόμα περισσότερες και βαθύτερες αλλαγές. Ολα γύρω μας αλλάζουν. Αν θέλουμε να προετοιμάσουμε τις επόμενες γενιές για να καταφέρουν να πετύχουν περισσότερα και πιο ανθεκτικά αποτελέσματα, οφείλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική business as usual. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός βάζουν ήδη τις βάσεις για μία διαφορετική Ελλάδα. Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό δεν συνδέεται μόνο με την προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Αποτελεί την έμπρακτη υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της κυβέρνησης που συνδέεται με τη στήριξη της μεσαίας τάξης, την ανάπτυξη και την ανάταξη της οικονομίας. Και ας μην ξεχνάμε το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι μία τεράστια ευκαιρία να γίνει η χώρα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Και αυτή την ευκαιρία δεν θα τη σπαταλήσουμε.
Περιθώρια συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν κάπου; Είδαμε, για παράδειγμα, σκληρή κριτική για χειρισμούς σας αλλά και προτάσεις του ΣYPlΖΑ για την οικονομία και το ΕΣΥ…
Πολλές φορές στη Βουλή ο Πρωθυπουργός έχει τείνει ευήκοον ους σε σύμπασα την αντιπολίτευση, όχι μόνο την αξιωματική. Αλλά όταν ο ένας προτάσσει το χέρι, ο άλλος δεν μπορεί να προτάσσει τη γροθιά… Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ως πεδίο αντιπολίτευσης το ευαίσθητο ζήτημα της πανδημίας. Αντιτείνει ένα διαρκές «όχι σε όλα», καταστροφολογεί, επιδιώκει να υποσκάψει τις αντοχές της κοινωνίας επενδύοντας στον φόβο και στο σκοτάδι. Αφού δεν μπορεί να συνεννοηθεί στο ζήτημα της πανδημίας, όπου τον πρώτο λόγο έχει η Επιστήμη, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο θα είναι σε πολιτικά ζητήματα.
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν; Μήπως κατά καιρούς καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες με τον κίνδυνο να διαψευστούν, δημιουργώντας τελικά διαρκή «διελκυστίνδα» φθοράς;
Το 2021 δεν είναι 2019. Δεν είναι όμως και 2020. Προετοιμαζόμαστε για το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια και ήδη ο οδικός χάρτης που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός τοποθετεί το άνοιγμά του στα μέσα Μαΐου, εφόσον δεν σημειωθεί έξαρση του ιού. Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Ομως, όπως αντιλαμβάνεστε, ο δείκτης αβεβαιότητας είναι υψηλός.