Οι αθλητές της Ουκρανίας άφησαν πίσω τους μια δύσκολη εβδομάδα, φτάνοντας σήμερα στην κατάκτηση επτά μεταλλίων, συμπεριλαμβανομένων τριών χρυσών στο δίαθλο, για να ανέβουν στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων στην πρώτη μέρα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

Η 20μελής ουκρανική αποστολή κατάφερε να φτάσει στην κινεζική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας, και οι σημερινοί νικητές έκαναν έκκληση για ειρήνη και αφιέρωσαν τα μετάλλιά τους στους ανθρώπους πίσω στην πατρίδα τους.

Ο Γκριγκόριι Βολτσίνσκι, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στο αγώνισμα σπριντ ανδρών, είπε ότι ήταν δύσκολο να επικεντρωθεί στον αγώνα λόγω τόσων συμβαίνουν στην πατρίδα του, αλλά βρήκε τον τρόπο να κερδίσει.
«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάθε μέρα σκεφτόμουν πώς μπορώ να βοηθήσω τον λαό μου, την ελεύθερη χώρα μου, τον πρόεδρό μου, πώς μπορώ να υποστηρίξω την ομάδα, πώς μπορώ να βοηθήσω», είπε ο 33χρονος στους δημοσιογράφους.
«Προσπάθησα να σκεφτώ τον αγώνα, αλλά σήμερα είναι δύσκολο. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η ζωή. Είναι οι άνθρωποι μας, τα παιδιά μας», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα μεταλλίων…καταλαμβάνοντας το βάθρο στο αγώνισμα σπριντ ανδρών με προβλήματα όρασης.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης Βιτάλιι Λουκιανένκο χαιρέτισε τη νίκη και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους κατοίκους του Χάρκοβο, το οποίο βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τα ρωσικά στρατεύματα.
«Είμαι πραγματικά περήφανος που έχουμε καταλάβει το βάθρο σήμερα, γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Επίσης, θέλω να πω ένα γεια σε όλους τους συγγενείς μου που βρίσκονται τώρα στο Χάρκοβο. Σας παρακαλώ να είστε δυνατοί», είπε κρατώντας στα χέρια του το πέμπτο παραολυμπιακό μετάλλιο.
«Θέλω να αφιερώσω αυτό το μετάλλιο στα παιδιά που προστατεύουν τις πόλεις μας. Όχι μόνο στα σύνορα της χώρας, αλλά στα σύνορα της πόλης μας, και τους αφιερώνω αυτό το μετάλλιο.»

Η Οκσάνα Σισκόβα, πρωταθλήτρια του σπριντ γυναικών στην κατηγορία των ατόμων με προβλήματα όρασης, πρόσθεσε ότι τα μετάλλια δεν έχουν νόημα όταν οι άνθρωποι υποφέρουν και οι πόλεις έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο.
«Θέλω απλώς ειρήνη για την Ουκρανία. Ελπίζω ότι όλα θα είναι ήρεμα και ειρηνικά γιατί ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία. Τα μετάλλια δεν σημαίνουν τίποτα σε σύγκριση με τις ζωές συγγενών και ανθρώπων», τόνισε.