Πειθαρχικές διαδικασίες για bullying σε 15χρονο μαθητή – Κεραμέως: Τα 4 “όπλα” του υπουργείου Παιδείας

Όση περισσότερη βία υπάρχει στην κοινωνία, τόσο περισσότερη υπάρχει και στα σχολεία, τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αφορμή και το νέο περιστατικο άγριου bulling σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, όπου 15χρονοι μαθητές έδεσαν με πετονιά συμμαθητή τους, τον εξύβρισαν και τον άφησαν μέσα στην αίθουσα.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αρσάκειο σχετικά με το περιστατικό. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εντός της ημέρας αναμένεται να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Παράλληλα, αναφέρεται ότι έχει ήδη υποβληθεί κατεπείγον αίτημα για Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αρσακείου έχει ως εξής:

«Ενημερώνουμε τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Σχολεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ότι εντός τής ημέρας (3/4/2023) θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες, ώστε να διερευνηθεί η ευθύνη των εμπλεκομένων μαθητών από τα αρμόδια όργανα (Σύλλογο Διδασκόντων). Ομοίως υπεβλήθη ήδη κατεπείγον αίτημα για Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών σχετικά με το συμβάν».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι -σύμφωνα με την ΕΡΤ- έξι μαθητές ακινητοποίησαν την περασμένη Παρασκευή τον 15χρονο συμμαθητή τους και του πέρασαν πετονιά στο λαιμό και το σώμα του. Όταν οι δράστες βγήκαν από την αίθουσα, ο 15χρονος έβγαλε την πετονιά και πήγε στο ιατρείο του σχολείου για τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν αποκάλυψε την επίθεση που δέχτηκε από τους έξι ανήλικους. Ο 15χρονος αποκάλυψε τα γεγονότα αργότερα στη μητέρα του και οι γονείς του το βράδυ της Παρασκευής, κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.

Τέσσερις άξονες

Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι το υπουργείο έχει θεσμοθετήσει τέσσερις άξονες, ο πρώτος είναι η ενίσχυση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Όπως τόνισε από 1.600 το 2019, πλέον υπάρχουν 3200.

Επίσης έχει θεσμοθετηθεί ο σύμβουλος σχολικής ζωής, γίνονται οριζόντιες επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των μαθημάτων θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγής και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Παράλληλα η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανώνυμες καταγγελίες για σχολικό εκφοβισμό.

Με αφορμή τις απειλές που έχει δεχθεί η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Νικολαΐδου, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πλήρως καταδικαστέο γεγονός. Έκανε γνωστό ότι έχει συναντηθεί με την καθηγήτρια.

Σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε ότι έχουν γίνει οι ενέργειες για να αποκατασταθεί το άσυλο στην πραγματική του έννοια, λέγοντας ότι το άσυλο είναι ιδεών, όχι κακοποιών. Πάντως ανέφερε ότι έχουν γίνει μεν βήματα αλλά έχουμε ακόμα δρόμο για να αναβαθμιστεί το ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η υπουργός ανέφερε επίσης ότι φέτος είχαμε ρεκόρ αιτήσεων για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία. Όπως τόνισε έφτασαν τις 20.000. Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι πλέον η χώρα μας έχει 120 πειραματικά και πρότυπα σχολεία από 60 που παρέλαβε.