Ο Παύλος Μαρινάκης, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είναι απλός, σεμνός, προσιτός, χαμογελαστός και ψύχραιμος και ασκεί τα καθήκοντά του με επιτυχία, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εύκολα μπορεί να αποκληθεί «ήρεμη δύναμη». Αυτό άλλωστε εκπέμπει στο ευρύ κοινό. Και πολλή σιγουριά. Οι δε εισηγήσεις του (βλ. ΕΡΤ) έχουν πλέον μεγάλο ειδικό βάρος.

Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει σχολή. Τα νέα στελέχη της που διαπρέπουν αναλαμβάνοντας «δύσκολα» πόστα, είναι πολλά, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της παράταξης. Την ώρα μάλιστα που στα κόμματα της αριστεράς παρατηρείται έλλειψη στελεχών και κυρίως ταλέντων, στην κεντροδεξιά η μεγάλη σχολή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει –επί δεκαετίες- να πρωτεύει και να τροφοδοτεί τη Νέα Δημοκρατία με δημιουργικούς και φιλόδοξους επιστήμονες, οι οποίοι διεκδικούν για τους Millenials ή Generation Y αλλά και την Generation Z (για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους) τον χώρο που τους αντιστοιχεί στα δημόσια πράγματα και στη λήψη αποφάσεων. Σημειωτέον ότι ο δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης ως φοιτητής Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δραστηριοποιήθηκε στις τάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

Ο Παύλος Μαρινάκης υπηρετεί μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία διά της δράσης της δημιουργεί πλαίσιο «θετικής» ειδησεογραφίας. Και αυτό τον βοηθά πολύ στο έργο του. Οι 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών και η συνεχής αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εισοδηματική ενίσχυση των οικογενειών, οι συνεχείς μειώσεις φόρων, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις Βρυξέλλες για τη διόρθωση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας και οι συνεχείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του στεγαστικού είναι αυτά που ανακοινώνει αυτές τις ημέρες ο Παύλος Μαρινάκης. Η κυβέρνηση, παρά τις όποιες δυσκολίες, εξακολουθεί να λειτουργεί ως καλοκουρδισμένη μηχανή, δωρίζοντας στην πατρίδα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Παύλος Μαρινάκης και η καλή παρουσία του αποτελούν μια πρόγευση για το μέλλον της παράταξης. Οι όποιοι ριζοσπαστισμοί στην κοινωνία έρχονται και παρέρχονται, άλλες φορές ανέξοδα κι άλλες φορές ακριβά ή και πανάκριβα. Ολα έχουν το τίμημά τους. Στο τέλος, όμως, επικρατούν πάντα η νηφαλιότητα, η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια.

Ελκυστική κουλτούρα

Κι εδώ μπαίνουν οι νέοι του φιλελεύθερου χώρου, διαπαιδαγωγημένοι με μια ελκυστική και απόλυτα λειτουργική ιδεολογικοπολιτική κουλτούρα. Οσο περνούν τα χρόνια και με όχημα και την «επανάσταση» που έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην ανώτατη παιδεία διά της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, το μορφωτικό επίπεδο των νέων ανεβαίνει, αφήνοντας σε βάθος χρόνου λιγότερο χώρο για εξτρεμισμούς και τραγελαφικές καταστάσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ευπώλητο βιβλίο του –που προκάλεσε αίσθηση- με τίτλο «Factfulness» (Sceptre, Λονδίνο, 2018), ο Σουηδός ιατρός και στατιστικολόγος Χανς Ρόσλινγκ εξέθεσε δέκα επιχειρήματα για να στηρίξει το αφήγημά του, σύμφωνα με το οποίο πολλοί έχουμε λάθος για τον κόσμο, καθώς τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι νομίζουμε. Κι όμως, ο κόσμος μας βελτιώνεται, άσχετα αν τα ένστικτά μας, που έχουν έφεση στο δράμα, δεν μας αφήνουν να το διαπιστώσουμε.

«Τετραπλασιάσαμε τους διορισμούς στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, δημιουργήσαμε το ψηφιακό φροντιστήριο προκειμένου να έχουν όλοι οι μαθητές ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται ίσες ευκαιρίες. Ενισχύουμε δυσπρόσιτες περιοχές με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών αλλά και με απομακρυσμένες τάξεις. Ενισχύουμε τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, εγκαθιστούμε διαδραστικούς πίνακες για καλύτερη μαθησιακή διαδικασία», μας είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ε ναι, τα πράγματα βελτιώνονται διαρκώς.

Είναι γεγονός πως στην εποχή της «μετα-αλήθειας», αναζητούμε πρόσωπα που θα δημιουργήσουν μαζί μας μια σχέση εμπιστοσύνης. Ο Παύλος Μαρινάκης υπερβαίνει τον πραγματικά αφόρητο ώρες-ώρες σχετικισμό που χαρακτηρίζει τον δημόσιο λόγο στην εποχή μας.