Για τη δικαίωση της απόφασης της κυβέρνησης να μην φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η συμφωνία βρίσκεται σε μεταίχμιο.
«Να δούμε την νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, να δούμε την στάση τους και τις αντιδράσεις τους. Είχαμε πει από την αρχή ότι είναι μια κακή συμφωνία, αλλά θα την τηρήσουμε αν ψηφιστεί. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο και έχουμε μια νέα κυβέρνηση που περιμένουμε να διατυπώσει τις θέσεις της. Εμείς δεν θα είμαστε επισπεύδοντες. Η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της άλλης πλευράς εξαρτάται πλήρως από τη συμμόρφωση της στη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1.
«Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτήν τη Συμφωνία. Η Ελλάδα δεν έίχε να κάνει πάρα πολλά. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή μας να μην ψηφιστούν τα μνημόνια από την Ελλάδα. Σκεφθείτε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας που είναι το όνομα και εμείς να είχαμε φθάσει στο τέλος της διαδρομής» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επεσήμανε ότι «εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα. Η ελληνική πλευρά θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωση μας να σεβαστούμε την συνέχεια του κράτους, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και η άλλη πλευρά. Είναι η ώρα των πράξεων ή των παραλείψεων της άλλης πλευράς και θα αντιδράσουμε αναλόγως. Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα, αν είχε διαγράψει όλη τη διαδρομή και είχε υπογράψει και τα μνημόνια; Η εξωτεριική πολιτική που ασκείται με σχεδιασμό, με αρχή, μέση και τέλος, δίνει όπλα στην χώρα» επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Η στρατηγική του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται»
Ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επισήμανε «το καλό κλίμα στον διάλογο με την Τουρκία έχει πολλαπλά οφέλη. Η στρατηική του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη είναι αναγνωρισμένη με βάση την Συνθήκη της Λωζάννης και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, ενώ για τη διαφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για την Χαμάς, είπε ότι «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης και την άκουσε όλος ο κόσμος. Ήταν αναμενόμενη η άποψη που ακούσαμε απο την άλλη πλευρά».
Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να δούμε τα σημαντικά που απορρέουν από τον διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, δηλαδή τον μηδενισμό των παραβιάσεων και των μεταναστευτικών ροών, αλλά και την αύξηση των τουριστών από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου.
«Έχουμε μια και μόνη διαφορά που θέλουμε να επιλυθεί στην βάση του διεθνούς δικαίου. Για τα θαλάσσια πάρκα, θέση μας ειναι ότι δεν εχει να κάνει με ζητήματα όπως τα θέτει η Τουρκία. Είναι μια ενέργεια που έχει περιβαλλοντική βάση και θα προχωρήσει. Έχει τεθεί ξεκάθαρα από την ελληνική πλευρά και δεν ειναι θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, θα πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν στην ατζέντα μέχρι και στο τελευταίο σημείο στίξης του κειμένου. Για εμάς ειναι μόνο μία η διαφορά και αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, οπότε δεν υπάρχει “πακέτο ζητημάτων” προς επίλυση, όπως λέει η άλλη πλευρά».
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «οι εντός των συνόρων ασκούντες κριτική, προσπαθούν να πιαστούν από διατυπώσεις για να προσπαθήσουν να πουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».
Για το ζήτημα της Μονής της Χώρας, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «εμένα με κάλυψε γενικώς η παρουσία του πρωθυπουργού. Εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό ισχύει για τη Μονή της Χώρας και όποιο άλλο μνημείο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε σε άλλη περίπτωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν υπεραπίστηκε τα εθνικά ζητήματα. Αυτό ζητάει και ο νυν πρωθυπουργός».