Στην κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια και στις αντιδράσεις που προκαλεί σε μερίδα φοιτητών και εκπαιδευτικών η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον REAL FM ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «τα πανεπιστήμια μέχρι το 2019 ήταν η εξαίρεση στον κανόνα της νομιμότητας σε αυτήν τη χώρα... Κάποιοι ξεκινούσαν καριέρες. Από εκει ξεκινούσαν «επαναστάσεις» χωρίς αιτία που πήγαν πίσω την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας πολλές δεκαετίες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κυρίως στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για «μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα δημόσια κυρίως πανεπιστήμια, γιατί το 70% αυτό του νόμου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, την ενδυνάμωσή τους, τη χρηματόδοτησή τους, την ενίσχυσή τους, τη σύμπραξη τους με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ελευθερίες που παίρνουν, αιτήματα, που οι πρυτάνεις διαχρονικά, τα συμβούλια πρυτάνεων και οι φοιτητές έχουν θέσει στην Πολιτεία και η Πολιτεία πλέον τους ακούει». Πιο συγκεκριμένα για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημιακών παραρτημάτων, στηλίτευσε την πρακτική της κατάληψης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο αυτό οι γνωστοί άγνωστοι που γίνονται όλο και λιγότεροι, φοιτητές εντός ή εκτός εισαγωγικών, κυρίως εντός εισαγωγικών, αποφάσισαν με το «έτσι θέλω» σε κάποιες σχολές – το ένα τρίτο των σχολών, ενώ κάποτε αυτό θα συνέβαινε σε όλες- να κάνουν κατάληψη. Όπου οι αρχές εκλήθησαν, επενέβησαν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στον νόμο κατάργησης του υφιστάμενου ασύλου, σημειώνοντας ότι «από άσυλο ανομίας πλέον έχουμε ουσιαστικό άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών».
Σχετικά με τα επεισόδια που σημειώνονται έξω από τα πανεπιστημικά ιδρύματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις, ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλασίου, με το νέο Ποινικό Κώδικα που «πέρασε» από τη Βουλή και βάση του οποίου περιστατικά με άσκηση βίας και καταστροφές δεν θα παίρνουν αναστολή. «Είναι πολλές από αυτές τις πράξεις -κάποιες είναι κακουργηματικές- αλλά πολλές είναι σοβαρά πλημμελήματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκρπόσωπος και πρόσθεσε:. «Πλέον οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι καταστρέφουν περιουσίες δεν θα αναστέλλονται οι ποινές τους. Θα οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και αν κρίνονται ένοχοι, θα εκτίουν ένα μεγάλο μέρος της ποινής τους στη φυλακή».
Δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη «χαλαρότητα» του ποινικού κώδικα που είχε ψηφίσει
«Άκρως διαφωτιστική» σχετικά με την αίσθηση της ανομίας που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια στην κοινωνία, χαρακτήρισε ο Παύλος Μαρινάκης την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη, με αιχμή τα ζητήματα του Ποινικού Κώδικα.
«Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την εξουσία... Ψήφισε ένα ποινικό κώδικα που προέβλεπε ότι κάποιος που σκοτώνει έναν άλλον πάιρνει μια ποινή 15 ετών, δίνοντας, μάλιστα, τη δυνατότητα σε αυτόν να βγει σε οκτώ ή εννέα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης. Ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «δίκαιες και όχι εξοντωτικές ποινές».
Ο Παύλος Μαρινάκης, σε ερώτηση αναφορικά με το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε εμφατικά ότι το κυρίαρχο -κατά τη γνώμη του- είναι οι πολιτικές και η αντιπολιτευτική τακτική και όχι τα πρόσωπα, ενώ για τις επικείμενες ευρωεκλογές, επισήμανε ότι ένας σημαντικός σταθμός πριν την ανακοίνωση του ευρωψηφοδετλτίου της Ν.Δ. είναι το Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.