«Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολίτες, να επικοινωνήσουμε το όραμά μας για το πώς θεωρούμε εμείς ότι θα πρέπει να πορευτεί η χώρα μας», ξεκαθαρίζει ο Παύλος Χρηστίδης μιλώντας στο «Μανιφέστο». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη συζήτηση για μεταγραφή στελεχών και επισημαίνει πως το κόμμα του αποτελεί την «εναλλακτική πρόταση απέναντι στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, αλλά η διαφορά του δεύτερου κόμματος από τη Νέα Δημοκρατία παραμένει αμετάβλητη. Θεωρείτε ότι μπορεί το κόμμα σας να μειώσει τη διαφορά;

Εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση με σχέδιο, ηρεμία και νηφαλιότητα. Τα τελευταία χρόνια, από τις εκλογές του 2015 κι έπειτα, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει μία σταθερά ανοδική πορεία. Μία πορεία μετρημένη στις εκλογικές διαδικασίες και όχι μόνο στην αποτύπωση στιγμών, όπως είναι οι δημοσκοπήσεις. Ηδη από τα χρόνια προεδρίας της Φώφης Γεννηματά έγινε ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί αυτόνομα, με αξιακά κριτήρια, επανακτώντας, πάνω σε σταθερά, γερά θεμέλια, την εμπιστοσύνη των πολιτών, μακριά από ευκαιριακές ή συγκυριακές επιλογές. Με τελικό στόχο το πρωταγωνιστικό ΠΑΣΟΚ. Ολα αυτά τα χρόνια, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει άμυνα. Παίζει επίθεση, κάνοντας πολιτική όχι ενός κόμματος διαμαρτυρίας, αλλά ενός κόμματος εξουσίας. Ετσι, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ και σήμερα, με πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη, ξεδιπλώνει κυβερνητική πρόταση απέναντι σε εκείνη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες αρχίζουν σιγά σιγά να κατανοούν όλο και περισσότερο ότι η πρότασή μας αξίζει προσοχής. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε κρατώντας χαμηλά την μπάλα και χωρίς να λέμε μεγάλα λόγια.


Σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, το σύνολο των κομμάτων που βρίσκονται αριστερά του Κέντρου και δεξιότερα του ΚΚΕ δεν συγκεντρώνουν συνολικά το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας. Σας προβληματίζει αυτό;

Η ηγεμονία της ΝΔ στηρίχθηκε στον μπαμπούλα Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σήμερα δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει κάτω από τα pass, τα vouchers και τα «καλάθια του νοικοκυριού» τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, προπαγάνδιζε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας per se σημαίνει και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την οποία θα απολαύσει αυτόματα κάθε Ελληνας και Ελληνίδα. Αλλά ούτε αυτό υπάρχει. Για αυτό εμείς στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουμε να μιλάμε για ανάπτυξη με άλλους όρους, για φορολογική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη, για δημόσια υγεία που σέβεται τον ασθενή και την οικογένειά του και για μία συμπεριληπτική και εξωστρεφή Παιδεία, ένα κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη, για σεβασμό στο σύνταγμα, στους νόμους, τους θεσμούς.


Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ενότητα του προοδευτικού χώρου, έχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας. Εχετε όμως προσθέσει πως η πόρτα είναι κλειστή για όσους πλήγωσαν την παράταξη. Αυτό σημαίνει ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για κάποιους από εκείνους που διαφοροποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα; Π.χ. τον Ευκλείδη Τσακαλώτο;

Το κάλεσμά μας αφορά όλους τους πολίτες, όσους νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν από την παράταξή μας. Οσον αφορά άλλα πρόσωπα, είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε μία τέτοια συζήτηση, τη στιγμή που οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφαίνεται να τελειώνουν σύντομα. Για εμάς δεν είναι οι μεταγραφές στελεχών το μέλημά μας. Για εμάς, το πρώτο και σημαντικότερο είναι να χτίσουμε την εμπιστοσύνη μας με τους πολίτες, να επικοινωνήσουμε το όραμά μας για το πώς θεωρούμε εμείς ότι θα πρέπει να πορευτεί η χώρα μας. Οτι δηλαδή, ναι, υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην αλαζονεία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Διάβασα ένα σχόλιο πως το θέμα των υποκλοπών που έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ να κρατά ψηλά μάλλον ζημιώνει εντέλει το κόμμα γιατί γίνεται αντιληπτό ως προσωπική υπόθεση του προέδρου. Πώς το σχολιάζετε;

Η εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να προσπαθεί να συγκαλύψει το διπλό σκάνδαλο των υποκλοπών ζημιώνει πρωτίστως τη χώρα και τη Δημοκρατία και, φυσικά, τη γαλάζια παράταξη. Θα έλεγα τη στιγματίζει ολόκληρη, ακόμα και αν δεν φταίνε όλοι. Ομως, θα τη χάσει αυτήν τη μάχη η ΝΔ. Η αλήθεια θα λάμψει. Εμείς θα πάμε μέχρι τέλους. Αλλωστε, πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά την παράβαση ενός θεμελιώδους δικαιώματος και αποτελεί ρωγμή στα θεμέλια του Κράτους Δικαίου της χώρας μας. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι προσωπικό θέμα κανενός. Είναι η αυτονόητη ανάληψη ευθύνης της δημοκρατικής παράταξης που υπερασπίζεται την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η εικόνα που βγάζει το κόμμα σας είναι πως δεν κινείται συντεταγμένα. Πως δεν υπάρχει κεντρική γραμμή, αλλά προσωπικές φιλοδοξίες. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

Θα έλεγα ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πιο δυναμική, ουσιαστική, τεκμηριωμένη, ενωμένη και ανανεωμένη εικόνα, μέσα και έξω από τη Βουλή. Οσες αγωνίες, ιδέες, σκέψεις, προβλήματα, λύσεις εισπράττουμε καθημερινά από την κοινωνική και κομματική μας δράση μεταφέρονται μέσα στη Βουλή. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουμε ήδη πάρει για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική κατοικία, τη στήριξη των πυροσβεστών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Μακάρι και οι υπόλοιποι να λειτουργούσαν όπως εμείς.